Rysslands misstag, skattehöjning och bostäder

Ryssland, med President Vladimir Putin, var nog inte den militära stormakt vi alla trodde.

Ryssland, med President Vladimir Putin, var nog inte den militära stormakt vi alla trodde.

Foto: Alexei Nikolsky

Samhälle och välfärd2023-02-28 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Kriget fortsätter i Ukraina och ser inte ut att ta slut inom överskådlig tid. När Ryssland invaderade Ukraina för ett år sedan trodde jag att det skulle vara över snabbt. Många med mig trodde att landet var en stormakt militärt, men det har visat sig vara fel. 

Stormakten Ryssland har fått sig en rejäl törn när det gäller konventionell krigföring på marken. De trodde att de kunde skicka in unga oerfarna soldater och vinna kriget snabbt. 

Samma misstag gjorde Sovjetunionen i Afghanistan 1980 och USA i Vietnam på 1960-talet. Ryssland har säkert kapacitet att sätta in kraftfullare missiler som skulle kunna ödelägga Ukraina men det skulle vara förödande inför omvärlden.

Lyssnade för 14 dagar sedan på ett samtal om hur Socialliberalismen mår, mellan Anders Ljunggren, Bengt Westerberg, Mats Svegfors och Björn von Sydow. Det var väldigt intressant och deras slutsats är att vi måste ha majoritetsregeringar i Sverige och att mittenpartierna måste mötas vilket innebär att Socialdemokraterna, Moderaterna, Centern och Liberalerna bör bilda en majoritetsregering. 

Det är nog svårsmält för många, speciellt socialdemokrater och moderater. Men det finns samarbeten i 14 kommuner mellan S och M så varför inte. Det viktiga är att skapa stabila majoriteter som kan genomföra nödvändiga förändringar.

Det har blivit en debatt om en skattehöjning på Gotland. Den styrande majoriteten S och M vill utreda olika alternativ och vilka konsekvenser det för med sig. Jag ser inga problem med att ha detta som utredningsalternativ förutsatt att den skada en skattehöjning skulle göra beskrivs mer tydligt än vad man skulle kunna göra med mer skatteinkomster.

Priserna på bostadsmarknaden på Gotland har kraftigt ökat sen millennieskiftet och främst på attraktiva orter. Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) reagerar och vill ta tag i problemet. 

Som jag ser det så har vi bäddat för detta. Vi vill att fler skall flytta till Gotland och underlättat med att planlägga attraktiva områden för att locka folk att flytta hit permanent eller på deltid. Centerpartiet har särskilt drivit frågan om att bygga mer strandnära än vad strandskyddsreglerna tillåter. 

Vi var många som förstod att det skulle bli så här. Det är inget unikt för Gotland. Så här ser det ut runt om i landet i attraktiva områden. Frågan är om det går att göra något åt det? På 1980-talet så drevs frågan om att införa förköpsrätt för kommunen när hus i innanför murarna skulle säljas till fastlänningar. Det blev inget av med detta som tur var.

Björn Jansson (S), fd regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.