Serien “Vem mördade skolan” är intressant och viktigt.

Jesper Rönndahl leder programserien "Vem mördade skolan"

Jesper Rönndahl leder programserien "Vem mördade skolan"

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Skola och utbildning2022-04-16 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Skolan nationellt, och lokalt, är segregerad med alltför stora brister i likvärdighet. Elevers socioekonomiska förhållanden och bakgrund spelar för stor roll. År efter år ser vi hur pojkar presterar sämre än flickor och hur föräldrarnas utbildningsnivå spelar roll. 

Skolan är varje barns liv varje dag i många år. Skolan är också arbetsplatsen för lärare och skolpersonal varje dag under hela arbetsliv. I skolan sker helt livsavgörande lärande varje dag. 

Den som vill lära om skola kan följa Jesper Rönndahl i serien “Vem mördade skolan”. Intressant och viktigt. Första avsnittet handlade om kommunaliseringen. Det andra om friskolereformen. Det var inte en skola för alla längre. Istället ska skolor väljas, som man väljer mjölk eller hantverkare till sin renovering. Valfrihet låter ju bra. 

Trots OECD:s varningar gick den dåvarande Bildt-regeringen snabbt vidare. Hela det så framgångsrika svenska skolsystemet gjordes om och den framgångsrika svenska skolan gick från förebild till varnande exempel. Redan då varnades för ökad segregation, sänkt likvärdighet och ökade kostnader. 

Nu har tid gått och vi vet att det OECD förutspådde stämmer. Ökad segregation och mindre likvärdighet är ett faktum. Engagerade, utbildade och svensktalande föräldrar väljer i högre grad skola till sina barn. Barn med kort kötid, till exempel för att man nyligen kommit till landet, får aldrig plats i friskolan. I många friskolor finns därav mer homogen och väl anpassad elevgrupp som inte kräver extra insatser. De är därmed ekonomiskt effektiva. En friskola behöver aldrig ta samma ansvar som den kommunala för ALLA. 

Det kostar mer också även på Gotland. I barn- och utbildningsnämndens underlag inför budget 2023 står att läsa att när Innovitaskolan utökade sin verksamhet till tvåparallellig uppstod ett elevtapp i den kommunala skolan om 140 elever vilket motsvarar 11 miljoner kronor. Elevtappet och de därav minskade intäkterna finns spritt på flera skolenheter. Antalet klassrum måste vara kvar, antalet lärare också och därmed alla kostnader. 

Vad gör vi då från Region Gotland? Jo, vi skjuter till nya pengar för behovet. Dessa ökar priset per elev, som också tillfaller friskolan som kan göra ännu större vinst. Också i efterhand kompenseras friskolorna när stora ekonomiska hål uppstår i kommunernas skolbudgetar. Också här. Inte mer effektivt utan tvärtom. 

Detta system minskar kommunernas möjlighet till stordriftsfördelar som är avgörande för effektiv verksamhet. All planerbarhet går förlorad. 

Nu behöver vi tänka om. Socialdemokraterna har lagt fram två skarpa förslag för att det ska bli mer rättvist skolval och rättvisare fördelning av skolpeng. Alla före detta allianspartier röstade emot det i riksdagen. 

Stefan Nypelius (C) skrev här bredvid i måndags att Socialdemokraterna vill kasta ut barnet med badvattnet med dessa förslag. Istället för enkel retorik borde Alliansen och Nypelius se vad som faktiskt är effekten här och i landets kommuner av det nuvarande systemet.

Meit Fohlin (S), oppositionsråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.