Skolans utveckling borde oroa oss alla.

Skola och utbildning2021-12-31 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

”Vill du verkligen hjälpa de fattiga är ett progressivt skattesystem mycket bättre”. I mellandagarna var jag och såg Hannes Holms film ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” och citatet ovan är en replik från Robin Hood till Karl-Bertil i filmen.

Ett progressivt skattesystem är mycket bättre, historien har visat att den socialdemokratiska samhällsmodellen är överlägsen när det kommer till att skapa samhällen som både ökar jämlikheten men som samtidigt klarar upprätthålla konkurrenskraft och lönsamma företag i den absoluta spetsen globalt.

Genom att skapa ekonomisk trygghet för alla ökar vi människors frihet och möjlighet att våga. Genom att göra utbildning tillgängligt för alla ser vi till att människors innovationer och idéer får utvecklas och kommersialiseras. Det är ingen slump att Sverige ligger i den absoluta toppen vad gäller innovationer och kunskapsintensiva företag. Det är en medveten politik som tror på alla människors förmåga och drömmar som lett oss till att vara ett av världens mest framgångsrika länder. 

Sverige har med en aktiv arbetsmarknadspolitik sett till att arbetskraften genom arbete, ökad kunskap och kompetens kunnat bidra till den välståndsökningen som i ett historiskt perspektiv är helt unik. 

Vägen hit har gått genom utbildning. Därför är det oroande med skolans utveckling de senaste 20 åren. Skolan har gått från att vara en demokratisk bildningsinstitution för medborgarna till att bli en marknadsplats för riskkapitalister. För en majoritet av riksdagspartierna är det i dag viktigare att dessa fåtal astronomiskt rika har möjlighet att fortsätta tjäna obegränsade pengar på vår viktigaste resurs än att komma tillrätta med de absurda bieffekter som dagens skolsystem skapat. 

Det går inte att tolka signalerna på annat sätt. De borgerliga partierna pratar gärna om att fokusera på kvalitet och inte ägandeform, men förslagen om hur kvaliteten ska öka lyser med sin frånvaro. Det borde vara uppenbart att systemet i sig skapar en omöjlig situation för landets lärare och skolledare. Vem blev de när eleven förvandlades till en kund? Vad blev deras uppgift?

Utvecklingen borde oroa oss alla. För vi märker inte konsekvensen för det svenska samhället i dag utan först om 20 år när dagens elever är de som ska stå för att fortsätta bära den svenska framgångssagan av innovationer och skapande av kunskapsintensiva företag. Hur kommer Sverige stå sig då jämfört med andra länder vars skolsystem idag presterar bättre än det svenska?

Vi måste kunna förmå att tänka långsiktigt och våga göra upp med system som i dag skapar rikedom för några få, men som på sikt kommer göra oss alla fattiga.

Slutligen vill jag passa på att önska er alla ett riktigt gott nytt år.

Filip Reinhag (S), oppositionsråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.