Krönika
Skickligt hantverkskunnande är på utdöende. Därför borde lärlingssystemet och smala utbildningar få mer resurser. AI är bra till mycket men kan inte ersätta mänskliga händers erfarenhet från generationer tillbaka.
Fem kungar och 34 statsministrar har passerat – men Ödins garveri har hela tiden stått stadigt. Aftonbladet håller inte igen med orden i ingressen till reportaget om Visbys äldsta butik Ödins garveri. Efter 172 år blir det senare i höst slutet på en era. Även ägaren Eva Lilja talar med stora bokstäver och jämför stängningen med att riva ringmuren.
Alla som har promenerat nedför Hästgatan har förr eller senare kommit ned till garveriet i anslutning till Almedalen. Redan på den mörka fasaden ser man vad som erbjuds innanför. Och där inne en hel värld av fårskinn och ull i alla slags formationer. Tofflor, västar, kuddar, filtar, handskar och mössor. Doften av skinnhantverk från Gotland slår rakt emot en. Fantastisk placering under politikerveckan men även resten av året. Inte minst under turistsäsongen med färjeläget hyfsat nära.
Trots det går affärerna numera knackigt. Orsaken är höjd hyra och minskad försäljning av så kallade sällanköpsvaror. I inflationstider går hyra och mat före det där lilla extra. Hur fina och användbara prylar det än är. Eva Lilja säger till Aftonbladet att det är ingen som vill eller kan ta över. Hon beskriver situationen som hemsk och tycker att det är vansinnigt synd för att det blir färre och färre av sådana här lite speciella butiker i Sverige överhuvudtaget. Visserligen medger Eva att det ska bli lite skönt att slippa de tunga momenten med insaltning av råskinn som är blött, tungt och kallt. Men ändå, ett landmärke på Visbys gator är snart historia.
Nu behöver turisterna på Gotland inte oroa sig. De kommer få sin beskärda del av lammskinn ändå. Försäljare utspridda på hela ön kommer se till det. Konkurrens är en del av marknadskrafterna. Sådan är kapitalismen.
Med det sagt borde både stat och kommun se till att rädda de smala hantverksutbildningar som finns kvar. Och förstärka lärlingssystemet. Det kan inte bara vara en 19-åring som bor hemma som kan hoppa på det. Även en person mitt i livet med försörjningsansvar som vill byta bana måste kunna få rimliga ekonomiska förutsättningar.
Gediget hantverkskunnande sitter i fingrarna och tar år att lära sig. AI kommer hjälpa oss med mycket men kan aldrig utföra riktig skinnsömnad. Eller avgöra vad som är en riktigt fin och tät lock.