Vi jobbar brett och riktat med kompetensförsfrågan

Skola och utbildning2021-02-25 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Replik på ledaren 19/2 ”Nu finns det gott om lärare att rekrytera till ön”

På Gotlands Folkblads ledarsida i Gotlands Tidningar den 19 februari skriver Erik Fransson om de stora behoven av att rekrytera lärare, med hänvisning till Radio Gotlands rapportering. Detta stämmer – vi är den kommun i landet som har störst rekryteringsutmaning av alla och behöver rekrytera 1 000 lärare i alla skolformer fram till 2030. Det är en grannlaga uppgift. Det finns en kompetensförsörjningsplan för arbetet som antagits både av barn- och utbildningsnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Förvaltningen jobbar brett och riktat med kompetensförsörjningsfrågan. Just nu tittar vi bland annat på hur vi kan stötta medarbetare som vill komplettera sin utbildning för att bli behöriga lärare.

Fransson nämner i sin ledare en artikel i Dagens Nyheter 8/2 som beskriver ett scenario där nyutbildade lärare har svårt att få jobb och att arbetsgivare hellre har kvar obehöriga som kostar mindre i lön, än att rekrytera behöriga (legitimerade) lärare. I artikeln uttalar sig lärare i Stockholmsområdet och Uppsala. Detta är en nyhet även för oss – vi känner inte igen oss i denna beskrivning vad gäller Gotland. Därför är rubriksättningen för Erik Fransson ledare bekymmersam. Den gör gällande att det finns en stor grupp lärare som bara väntar på en anställning hos oss. Vi tävlar snarast med andra arbetsgivare om denna krympande yrkesgrupp, där för få utexamineras. Det handlar bland annat om att kunna erbjuda en god och stimulerande arbetsmiljö, konkurrenskraftiga löner och kompetensutveckling. Vi jobbar med samtliga frågor. Vi har gjort lönemässiga satsningar, vilket Lärarförbundet på Gotland bekräftar i radioinslaget. Men en liten kommun som Region Gotland har svårt att tävla lönemässigt med storstadsområdena, som har större skattebetalarbas att stå på. 

Vi försöker självklart att ge såväl nyexaminerade som yrkesverksamma lärare på fastlandet flyttanledningar – att ta steget och bosätta sig på vår fantastiska ö och vara med och göra skillnad för Gotlands ungefär 5000 skolbarn, varje dag. Vårens rekryteringskampanj startar den 26 februari. Visst skulle Region Gotland kunna göra mer. Bostadsfrågan är en sådan och hur vi kan hjälpa inflyttande familjer, vilket ledarskribenten är inne på. Detta är en fråga för våra politiker.

Torsten Flemming, utbildningsdirektör Region Gotland

Svardirekt

Jag gillar det jobb som förvaltningen gör för att få fler behöriga lärare till våra skolor här på ön. Speciellt utbildningssatsningen på de som redan jobbar som lärare men som saknar legitimationen. Det ska Flemming och hans medarbetare ha en eloge för. Men jag håller inte med om att min rubriksättning är bekymmersam. Finns det en ökande arbetslöshet bland lärare, vilket framgick av DN:s artikel, är det väl en mycket bra grupp att försöka rekrytera från. De är ju inte anställda just nu och därmed inte föremål för någon större konkurrens. Med rätt lockrop och bra förutsättningar kan jag absolut se hur någon eller några tar chansen att flytta hit för att få jobba med våra barn och ungdomar som lärare på Gotland. Det borde vara bättre än att fortsätta vara arbetslös.

Erik Fransson 

Gotlands Folkblad

Repliken är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.