Nationell utredning krävs i frågan om besöksnäring

Frågan om besöksnäringen behöver utredas på nationell nivå.

Frågan om besöksnäringen behöver utredas på nationell nivå.

Foto: Henrik Radhe

Turism & besöksnäring2024-08-10 18:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Nu lider sommaren mot sitt slut och på måndag drar möten och vardag för oss i politiken igång på riktigt. Som den skolperson jag är civilt börjar året nu. Året är läsåret. Punkt slut. Det är nu man avger löften och börjar på nytt.

För mig avslutades semestern med Medeltidsveckan. För andra året i rad har jag haft en roll vilket gett mig fin insikt i allt runt veckan. Det är onekligen ett helt fantastiskt arrangemang med så otroligt många som tar av sin lediga tid för att bidra helt ideellt till vår gemensamma upplevelse. Jag känner stolthet och världsarvet Visby får synas i sitt rätta element. Jag har självklart följt debatten om priset. När efterfrågan är stor för att vistas på Gotland och då göra saker här går priserna upp och samtidigt blir det svårare för gotlänningar att faktiskt ta del av det utbud vi har. Det är en utmaning. Många gotländska barn och familjer har inte möjlighet att ta del av utbudet som finns. Samtidigt har Medeltidsveckan gratis för barn upp till 6 år och lägre priser för studenter, unga vuxna och pensionärer. Jämfört med heldagar på andra aktiviteter och evenemang är priset inte högt - tvärtom. Men! Paradoxen blir tydlig - Gotland får tack vare de många besökarna ett fantastiskt rikt utbud av saker att göra. Restauranger, caféer, levande landsbygd, butiker och evenemang MEN vi som bor och lever här har svårt med priserna som följer av attraktiviteten. 

Frågan om besöksavgift och dubbelbeskattning är såklart större och framförallt är den nationell. Det är inget vi idag får besluta om lokalt och det vore också olyckligt om det skulle bli nåt frivilligt. Jag välkomnar en nationell utredning och gemensamma lösningar. Det finns debattörer som förenklar frågan. Jag är inte på något sätt motståndare till besöksnäringen. Tvärtom. Det är en av Gotlands två viktigaste näringar. Däremot ser vi ett skifte i världen nu där baksidan med besöksnäringen också lyfts. I andra länder och på andra platser genom protester. Jag önskar att vi inte hamnar där. Istället ska vi gå ihop och gemensamt ha strategier som både värnar den hållbara turismen och gynnar det lokala. Vi har möjligheten ännu i Sverige. Det bör vi utnyttja. 

En tydlig baksida är gentrifieringen. Här och på andra attraktiva platser i världen köps fastigheter upp av de med kapital. Sedan står de tomma stora delar av året (ofta landsbygden) eller hyr ut dyrt Visby innerstad. Det medför bostadsbrist, höga priser, mindre levande städer och segregerad bostadsmarknad. I stort sett hela Gotland ser idag bostadspriser som motsvarar de i Mälardalen medan gotländska löner är lägre än snittet i riket. Här saknas också lösningar och nationell utredning borde tillsättas. 

Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.