Amish-befolkningen hjälpte Trump att vinna valet

Donald Trump fick oväntade röster när Amish-befolkningen plötsligt gick till valurnorna.

Donald Trump fick oväntade röster när Amish-befolkningen plötsligt gick till valurnorna.

Foto: Mike Mulholland

Utrikes2024-11-13 04:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Omkring 250 000 personer tillhör amish i USA. Främst bor de i Pennsylvania och Ohio. Vanligtvis röstar de inte, men i amerikanska valet lyckades Trump mobilisera gruppen. 

Vi kör ut från Manhattan och tar oss mil för mil in i Pennsylvania. Beskriven som en stat vars röster betydde allt för både Kamala Harris och Donald Trump i amerikanska valet. Båda presidentkandidaterna hade flera stora valmöten på plats och Harris ett gigantiskt med kända artister kvällen före valdagen. 

Målet är ett stopp i den lilla orten Intercourse. Great town, great name, som de själva säger med glimten i ögat. Faktum är att det är oklart hur ortsnamnet kom till. En perfekt start för konversation hursomhelst. 

På vägarna ser vi flera ekipage med häst och vagn. I små och charmiga butiker säljs ingen coca-cola, bara hemmagjorda produkter från lokala bondgårdar. Helst vill de ha betalt i kontanter och el går inte hem. Solpaneler är dock godkänt. 

Amish är en kristen grupp som tar avstånd från moderniteter. Det syns också tydligt i hur de klär sig. Traditionella långkjolar, vita blusar och hätta på huvudet för kvinnor. Skjorta, hängslen och långt skägg på män. 

Barnen får cykla, men på särskilda modeller som saknar cykelkedjor och drivs med handkraft. Det gör det så mycket jobbigare att cykla längre sträckor. Vilket är precis vad som är meningen. Man ska inte lockas bort från byn till en okänd och farlig storstad. 

Amish har traditionellt sätt hållit sig borta från politik. Men den här gången blev det annorlunda. I Intercourse har några hus Trump-skyltar i trädgården, medan kampanjmaterial från Harris lyser med sin frånvaro.  

Indian Times beskriver vad som hände. Allt började med att den konservativa aktivisten Scott Presler fångade upp en oro hos amish-befolkningen. De var rädda för att deras uråldriga metoder att framställa mejeriprodukter hotades. Hälsomyndigheten hade nämligen anmärkt på en enskild bondes produktion. 

Presler mobiliserade skickligt gruppen och det resulterade i Amish for Trump. Nu var det allt eller inget för att med valsedeln bevara den kultur och de traditioner de så länge har levt med. Närmare 90 000 amish-personer bor i just Pennsylvania. Det är en stark och stor väljargrupp som Trump var smart nog att linda runt sitt finger. 

Det finns mycket för Sverige att lära efter valresultatet i USA. Det finns ingen amish-befolkning här, men exemplet på att särskilt knyta till sig en homogen grupp är intressant. Med mindre än två år kvar till nästa riksdagsval är det hög tid för partierna att ta fram ny politik för att lyckas med just det. 

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.