Krönika
Man ”behöver inte oroa sig för Liberalernas moraliska kompass". "Vi står stadigt i vår liberala ideologi”, försäkrar L. I partiprogrammet står det: ”I globaliseringens tid, när människor knyts samman och nationsgränser blir mindre viktiga, skapas nya möjligheter men också nya utmaningar. Sverige ska vara ett öppet och tolerant land.”
”Nya svenskar måste släppas in i samhället på riktigt”.
Ett parti som står stadigt i sin övertygelse om att nationsgränser blir mindre viktiga och att vi ska släppa in nya svenskar på riktigt ska alltså tillsammans med SD se till att vi får en ny regering. SD som tycker att nationsgränser är jätteviktiga och att Sverige inte ska släppa in nya svenskar på riktigt.
Men så är det inte heller den moraliska kompassen som L går till val på. Det är med hjälp av bilden av den nye partiledaren Johan Pehrson valet ska vinnas. Han framställs därför som skojfrisk, han äter korv med väljarna och visar upp sin kärlek på Instagram. Han är ”så otroligt medel man kan bli”, tycker han själv.
Även KD ”står stadigt i de värderingar som funnits med sedan partiets start. Den handlar om synen på människan och på samhällsgemenskapen”.
”Varje människas unika och lika värde oavsett ålder, kön, etnicitet, religiös hemvist, sexuell identitet”, skriver KD.
Människors lika värde är inte precis det man förknippar med SD. De stadiga KD-värderingarna väger lätt när ett samarbete med SD krävs för att få till en ny regering. När Ebba Busch valdes till KD-ledare ville man få en partiledare som ”kunde gå genom rutan”. Ebba Busch betraktas också som en mästare i oneliners. Så vad spelar värderingar och kristna ideal för roll när det går att kasta iväg slagkraftiga formuleringar som skapar rubriker.
Eftersom de stadiga KD-värderingarna inte går ihop med de stadiga SD-värderingarna så ska man samarbeta om sakfrågor. Men vad ska man ha värderingar till om det inte ska synas i de politiska sakfrågorna?
Vilsna väljare uppmanas att gå in på en valfri valkompass. Där svarar man på diverse utvalda frågor och ut kommer besked om vilket parti man ligger närmast. Det finns inga frågor om Sverige ska vara ett öppet och tolerant land, om klassklyftor, människovärde eller om nationsgränser är oviktiga eller viktiga. Det finns förstås inga frågor om det är viktigt att partiledaren är folklig, skojfrisk och äter korv heller.
Man kan stå hur stadigt som helst i sina värderingar, men de saknar betydelse så länge slagkraftiga oneliners, folklighet och ett skojfriskt sätt anses vara avgörande för vilka som ska styra landet.
Går det verkligen att kollra bort väljarna så enkelt?
Barbro Engman