Man vill inte ha höjd skatt, men njuter för fullt av förmånerna

Välfärdsfrågor2024-12-10 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En resa till Thailand för 30 000 kr eller en skidresa till fjällen för 47 000 kr, är värt varenda öre, tycker de som har pengar att resa för. 

Men att betala skatt kan det vara värt nåt? 

Skattebetalarna, en förening för de som tycker illa om skatter, frågar på sin hemsida ”Får du valuta för dina pengar”. 

Svaret är nej, ”skatten på arbete måste sänkas. För att du själv ska få bestämma över dina egna pengar, för att öka tillväxten och för att öka skatteintäkterna.”.

De gillar teorin om att sänkta skatter i själva verket ökar skatteintäkterna. 

Märkligt nog finns det inte ett enda upprört ord, på Skattebetalarnas hemsida, om att flera miljoner av skattebetalarnas pengar går till vinst i riskkapitalisternas friskolor. 

Moderaterna har utropat sig till ett skattesänkarparti, staten ska hålla fingrarna borta från våra plånböcker.

Om inte skatten sänks vid varje budget, så rasar moderater runt om i landet och undrar vad det är som pågår.

Jag undrar hur många som inte känner sig lite nöjda ändå när de kommer hem efter en vecka på sjukhus, där de fått mat, omsorg och vård, för under tusenlappen.

Det är mindre än vad det kostar att åka skidlift i tre dagar.

Man kan ju också tycka att folk som njutit frukterna av åratal av skattesänkningar kan betala sin egen städerska, poolskötare och fixa nytt kök men där ska samhället plötsligt pytsa in miljarder, det är lite svårt att hänga med i skattelogikens vindlingar.

Att åka med sin Tesla på dåligt underhållna fjällvägar kan kännas lite obekvämt, sånt ska man väl inte behöva vara med om i ett välfärdsland som Sverige, som det brukar heta i alla möjliga sammanhang. 

Bilen anses vara en nödvändighet eftersom tågen inte går som de ska. Det är spårfel, nedfallna kontaktledningar, löv på spåren, toaletter som är avstängd och ersättningsbussar och så ska vi väl inte ha det.

Jo, det verkar så. Om vi ska rycka upp välfärdslandet Sverige måste kanske skatten höjas, men då måste man väga in att de penningstarka kan tappa sugen och sluta jobba övertid, i alla fall enligt Svenskt näringsliv.

Så regeringen ligger lågt med bostadsbyggandet, upprustningen av vägar, tåg och avloppsledningar som gjort sitt och en sjukvård med för få platser och för långa köer. 

För alla borde ju förstå vilket veritabelt elände, närmast en katastrof, det skulle bli om vi införde skatt på förmögenheter, fastigheter, arv eller högre skatt för de som har möjligheter att bidra lite mer. 

Ett sådant parti skulle inte ha någon framgång, sägs det, och det har blivit en politisk sanning. Samhället ska leverera välfärd med trolleripengar.

Barbro Engman, oberoende skribent

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.