Krönika
”Med regeringens politik kommer det inte vara lika fett att vara arbetslös”.
Så uttrycker arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) det i ett inlägg häromdagen.
Man undrar vilken värld liberalerna lever i. I en kostnadskris där priserna på mat, bränsle, transporter, el, hyra och mycket annat skenar. Där barnfamiljer tvingas vända på varje krona för att klara att betala räkningarna, sätta mat på bordet, eller som här på Gotland, kunna åka till fastlandet med färjeprishöjningen på nästan 50 procent. Då är regeringens besked att de med allra minst marginaler ska få det ännu lite sämre.
Det är anmärkningsvärt att vi har en minister med ansvar för arbetslösheten som i dessa tider, parallellt med ambitionen att göra fattiga ännu fattigare, också skär ner på deras möjligheter att utbilda sig och ta de jobb som finns. För Sverige har arbetskraftsbrist och värre kommer det bli. Men arbetskraften finns inte alltid där den efterfrågas och har inte de kompetenser och kunskaper som arbetsgivare efterfrågar. Då väljer regeringen att skära ner på vuxenutbildningen. Runtom i landet läggs nu utbildningar till undersköterska, byggarbetare och industriarbetare ner. Det är häpnadsväckande dålig politik.
Däremot väljer regeringen och Sverigedemokraterna att prioritera skattesänkningar för de i andra änden av samhället, de med mest resurser. De fick vid årsskiftet en skattesänkning med runt 1500 kronor i månaden. I tider av kris är det extra viktigt att hålla ihop landet. Regeringen gör tvärtom och passar på att slita isär det ännu mer mellan de som har och de som inte har och mellan stad och land.
En annan sektor som regeringen blundar för är sjukvården. Jag är allvarligt oroad för den ekonomiska kris som landets regioner står inför. De goda åren med stora statsbidrag under tidigare regeringen är borta. Den sverigedemokratiskt styrda regeringen valde att med ett pennstreck stryka bort miljarder i stöd till svensk sjukvård. Detta trots att köerna under pandemin vuxit sig alltför långa. Detta trots att personalen som larmat om bristande arbetsmiljö och som fick slita hårt under pandemin behöver bättre villkor.
17 av 21 regioner har budgeterat med underskott 2023. Region Gotland är inte en av dem men vi står och stirrar ner i en ekonomisk avgrund med skenande pensionskostnader, inflation som driver upp priser och stora ökningar i hyrkostnader. Det finns fortfarande tid för regeringen att agera och rädda svensk välfärd men då måste besked komma skyndsamt. Annars tvingas landets regioner till omfattande nedskärningar vi inte sett maken till på lång tid.
Filip Reinhag (S), regionråd