Krönika
När ni läser det här har många av oss nyss tänt det första ljuset i adventsljusstaken och förhoppningsvis känner många att det finns glimtar av hopp, att det finns alternativ också i tider av elände. Det är fortsatt tuffa tider för svenska hushåll, men också för vår gemensamma välfärd. Just det har vi tagit fasta på i den skuggbudget vi socialdemokrater lagt på riksdagens bord.
Till skillnad från den SD-ledda regeringen har vi för avsikt att i varje läge göra det vi gick till val på, att prioritera jobben, klimatet och välfärden, och inte lämna svenska hushåll i sticket i tider av djup ekonomisk kris.
Vi anser att SD-regeringens bränslestöd, som gått från utlovade upp till tio kronor per liter till 14 respektive 40 öre är ett hån, och att Sverige kan bättre. Vi föreslår därför ett bränslestöd om upptill 2000 kronor per bil i glesbygd, just med insikten om att behovet av bil ser olika ut i olika delar av landet.
Vi vet att många barnfamiljer är hårt prövade och därför föreslår vi höjt barnbidrag med 200 kronor under årets första tre månader. Vi menar också att välfärden måste fungera, inte minst i tider av prövning. Vi föreslår därför 12 miljarder i tillskott för att välfärden ska kunna säkra inte minst den avgörande kompetensförsörjningen.
Biståndet då? Har vi socialdemokrater övergett målet om en procent av BNP? Inte alls. Vårt mål är att återställa biståndet och lägger därför förslag om tillskott redan i år, för att de närmaste åren återgå till det enda rimliga: en procent.
Klimatet kan inte vänta, så enkelt är det. Det är djupt oroväckande att Sverige snabbt dalar i internationellt anseende. Sverige måste vara en kraft att räkna med i klimatarbetet och det måste synas i reda prioriteringar. Därför finns det också åtgärder för att underlätta för mer solceller och vindkraft, och för att skynda på elektrifieringen av Sverige.
Svåra tider medför också ett begränsat reformutrymme. Satsningarna i den socialdemokratiska skuggbudgeten betalas bland annat genom att inte sänka skatten för höginkomsttagare. Det är en fullt rimlig prioritering i en svår tid. Det handlar om upp till 10000 kronor per person och år, som vi menar behövs avsevärt bättre i vår gemensamma välfärd.
Krig och inflation kan äta de bästa av avsikter till frukost. Då är det viktigt att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt. Vi förtroendevalda har ett oerhört stort ansvar för att så gott vi kan hålla ihop vårt land. Som jag ser det gör vi det bäst genom att prioritera välfärden och lindra bördan för hårt ansatta svenska hushåll. Vallöften är till för att hållas.
Hanna Westerén (S), riksdagsledamot