Har något parti botemedel mot de växande klyftorna?


Har något parti en lösning på de ökande klyftorna. På bilden från vänster: Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V), Annie Lööf (C)´, Per Bolund (MP), Jimmie Åkesson (SD), Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M).
Foto: Jonas Ekströmer / TT / 10030

Har något parti en lösning på de ökande klyftorna. På bilden från vänster: Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V), Annie Lööf (C)´, Per Bolund (MP), Jimmie Åkesson (SD), Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M). Foto: Jonas Ekströmer / TT / 10030

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Välfärdsfrågor2023-03-03 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler tvingas vända sig till Röda korset, Stadsmissionen, kyrkan eller till någon annan frivillig organisation för att köa sig till en matkasse när pengarna till mat inte räcker.

Vid det här laget borde vi vara överens om att klyftor och orättvisor av alla de slag har ökat. Utbildning, boendet, inkomster, pensioner, förmögenheter är alla ojämnt fördelade och Sverige halkar ner på listan över jämställda länder. 

Frågan är om det finns någon, exempelvis ett politiskt parti, som har något botemedel mot de växande klyftorna?

Högerkrafterna i politiken jobbar i alla fall hårt för att permanenta ojämlikheten, istället för att minska orättvisorna rekommenderas vi göra klassresor och bostadskarriär. 

För att ge de blivande klassresenärerna och bostadskarriäristerna den rätta drivkraften så ska löner och ersättningar hållas på en låg nivå. 

Hela idén är att ett dåligt ekonomiskt och socialt utgångsläge är vad som krävs för att människor ska vilja svinga sig upp till samhällsstegens topp eller i alla fall inte fastna på det nedersta trappsteget.

”Så hur asfaltera vägen för fler klassresor”, frågar sig DN:s ledarsida. ”Ett problem är att det svenska systemet länge har gynnat ”insiders” till nackdel för dem som står utanför.

Det är för svårt att komma in på bostadsmarknaden, inte minst för att alla varianter av marknadshyror fortfarande är tabu i debatten”, skriver de.

Insiders är sådana som anses ha för låg hyra och därför klamrar sig fast vid sina hem. Istället borde de sluta demonstrera och tjafsa om marknadshyror och inse att de bara är stoppklossar som hindrar, outsiders, från att flytta in i deras ställe. 

Pengar som är en så säker inträdesbiljett till det mesta funkar inte i hyresrätten, vilket får många att bli på dåligt humör.

Höjda hyror är därför den perfekta lösningen anser de, det tvingar många insiders att flytta på sig så att penningstarka outsiders kan flytta in. 

För de outsiders, som med hjälp av en låg inkomst och osäkra jobb, ska inleda sin bostadskarriär är det som att ta sig upp för Himalaya i lågskor och en tunn T-shirt.

En alternativ idé vore att satsa på att göra det möjligt att bygga bostäder till rimliga hyror så att både insiders och outsiders får ett hem. 

Fast det är förstås en löjlig idé, att sakna en bostad är väl inget att haka upp sig på.

Det är givetvis viktigare att sänka inkomstskatterna, se till att vinsterna i välfärden förblir orörda och att de skattemiljarder som går till ROT och RUT inte minskas. 

Det tycks i alla fall vara den rådande politiska åsikten just nu. Fast det går ju å andra sidan att ändra på om man vill.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.