Regeringens nedskärningar slår hårt mot öns sjukvård

Bild från ett sjukhus får agera genrebild för den här krönikan.

Bild från ett sjukhus får agera genrebild för den här krönikan.

Foto: Jasmine Hübinette

Välfärdsfrågor2023-02-18 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Socialdemokraterna gick till val på att ta tillbaka kontrollen över välfärden. Tyvärr räckte inte valrörelsen hela vägen för att Socialdemokraterna skulle kunna bilda majoritet i riksdagen för att återigen kunna bilda regering. Men nog kvarstår behovet av att ta tillbaka kontrollen över välfärden. Vi ser avarterna av de senaste decenniernas nyliberala experiment varje dag i en rad olika sektorer. 

I veckan har bland annat läkemedel uppmärksammats. Under pandemin blev det smärtsamt tydligt att Sveriges tidigare så goda beredskap på läkemedelsområdet nedrustats helt när apoteksmarknaden privatiserades. Våra tidigare beredskapslager för att stå bättre rustade för både kris och i värsta fall krig försvann i glädjen och glammet över att apoteken nu istället kunde ägna sin affärsidé åt diverse bantningskurer, smink och kosttillskott. 

Att apotek försvann på landsbygd och att det helt plötsligt saknades en samordnande funktion för att trygga medborgarnas behov av läkemedel var då oviktigt. 

Nu ekar lagren tomma för en rad kritiska läkemedel. Det beror inte endast på avreglering utan också på pandemi, på komplexa produktionskedjor, på logistikutmaningar och på Rysslands invasion av Ukraina. 

Det beror också på att kändisar saluför läkemedel som används av diabetiker som mirakelkurer för att gå ner i vikt. Därför står svenska diabetiker nu med oro för att få tag på sina livsviktiga läkemedel medan människor hamstrar läkemedel att användas i helt annat syfte och med mycket tveksamt utfall för deras syfte. 

I veckan har också sjukvårdens köer uppmärksammats. Under pandemin byggdes stora köer upp i Sverige. Många ingrepp av mindre akut karaktär fick skjutas upp för att möjliggöra för sjukvården att kraftsamla för att möta pandemins konsekvenser. För att åtgärda dessa köer fick region Gotland statliga medel. Detta statsbidrag har nu tagits bort av högerregeringen och Sverigedemokraterna. Utöver detta har man tagit bort samtliga statsbidrag kopplat till pandemin och lagt ansvaret på regionerna att betala för detta. 

En kraftig nedskärning på sjukvården trots att man i valet lovade annorlunda. Ska vi klara att möta de av riksdagen beslutade vårdgarantierna kan inte staten undandra sig sitt ansvar. En åldrande befolkning, en snabb medicinteknisk utveckling och allt fler kroniskt sjuka kräver att vi dels ställer om svensk sjukvård för att möta ett förändrat vårdbehov, dels tillför betydligt mer resurser. 

Nedskärningarna som nu drabbar sjukvården kommer istället att förlänga köerna betydligt. Man opererar inte bort köer med magiskt tänkande. Det krävs kompetent personal och utrustning och tillräckligt med lokaler. Det behövs större ekonomiska resurser, inte mindre.

Filip Reinhag (S), regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.