Gotlands läkarförbund svarar på Franssons kritik.

Replik på ledare GT "Rimmar hyrpersonal i vården med de yrkesetiska reglerna?"

Vård2022-05-16 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Hade arbetsvillkoren varit rimliga hade läkarna inte gått över till att arbeta som inhyrd personal, annat än i undantagsfall. I en ledartext i Gotlands tidning (GT) beskyller skribenten Erik Fransson läkarkåren för att vara oetisk, Gotlands läkarförbund vill svara på den kritiken.

Vad som är oetiskt är styrningen av hälso- och sjukvården. Sverige och Gotland har för få vårdplatser, det leder till en etisk stress och läkare som inte ges möjligheter att ge den vård de bedömer hade varit bra till alla patienter.

Att lämna en fast anställning för att istället bli inhyrd läkare eller sjuksköterska handlar inte bara om lönen. Det handlar för de flesta framförallt om arbetsmiljö, schemaläggning och rätten att ta makten över sitt arbetsliv.

Läkare vill ha rimliga arbetsuppdrag. Fullproppade arbetsscheman som styrs av andra yrkeskategorier, hög administrativ börda, liten eller obefintlig tid för utvecklingsarbete, utbildning och forskning minskar arbetstrivseln. När produktivitet och budget prioriteras före arbetsvillkor är det förståeligt att läkare lämnar sina fasta anställningar.

Läkarförbundet har tydliga etiska regler. Läkare ska i sin gärning alltid ha patientens hälsa som det främsta målet och om möjligt bota, ofta lindra och alltid trösta. Det är den grundläggande princip vi förväntar oss av alla våra kollegor. Det uppdraget påverkas inte av anställningsform eller uppdrag inom hälso- och sjukvården.

Grundfrågan är dålig arbetsmiljö och villkor. Menar regionerna och regionpolitikerna allvar med att bryta utvecklingen mot fler inhyrda läkare och sjuksköterskor så måste de prioritera arbetsvillkor och arbetsmiljö.

Oavsett var du arbetar så är det ingen som accepterar dålig arbetsmiljö hur länge som helst. En undermålig arbetsmiljö över lång tid utan förbättringar gör att en del kollegor ger upp och lämnar sin anställning i regionen.

Regionerna har en ovilja att se verkligheten och den bakgrund som gjort att anställning i regionen inte är tillräckligt attraktiv. Vill regionerna på allvar minska beroendet av inhyrd personal måste de fokusera på bättre arbetsvillkor och en bättre arbetsmiljö.

Att som ledartexten i Gotlands tidningar lägga skulden på läkare och sjuksköterskor för regionens misslyckande imponerar inte. Vi ska inte behöva acceptera en usel arbetsmiljö och skuldbeläggas för att vi rör på oss när läget blir ohållbart.

Å styrelsens vägnar

Regina Göbel, ordförande Gotlands läkarförening

Gotlands Folkblad

Repliken är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.