Debatt
Jag läser Erik Franssons ledare lördag 25 januari med rubrik ”Vatten finns det gott om men cement kan bli en bristvara”. Rubriken får mej att studsa men när jag sen läser texten så framkommer med tydlighet att Erik faktiskt inte vet så mycket, vilket han själv medger.
Man måste förstå hur grundvatten bildas. Hur nedfallet regn väter marken och ger markvatten och vatten i åar och träsk. Hur en liten del av detta vatten sen sipprar ner genom sprickor i berggrunden och bildar grundvatten. Detta grundvatten är värdefullt och ger vatten i brunnar och källor och även är en förutsättning för vissa växtsystem.
Sen skriver Erik att det behövs en tillräckligt utbyggd infrastruktur för att transportera vatten dit det ska användas, men att lösningar finns och är relativt enkla att bygga. Kan ge vatten till alla gotlänningar som eventuellt drabbas av kalkbrytningen.
Här blir jag förvånad över ledarskribentens okunskap. Region Gotland ansvarar endast för de som har kommunalt vatten. Det är till och med så märkligt att vissa åtgärder som regionen gör för att få fram kommunalt vatten skadar de med egen brunn! Och Regionen har svarat fastighetsägare som nu kommer att drabbas av sänkt grundvatten, att de INTE KAN FÅ KOMMUNALT VATTEN då deras fastigheter ligger för glest. Så vilken infrastruktur för vatten känner Erik till som fungerar för dricksvatten i glesbygd?
Att spara regnvatten och anlägga dammar är kostsamt men kan vara nödvändigt för odling.
Erik skriver också att vi inte kan lita på leveranser från cementfabriker i andra länder om behovet av cement ökar i världen. Det har han naturligtvis rätt i, men Heidelberg Cement ägs inte av svenska staten. Det är ett företag med vinstintresse som har tyska ägare. Kan svenska staten tvinga ett utlandsägt företag att leverera cement till Sverige? Vad händer vid minskad lönsamhet och vid en konkurs?
Kalkbolagen har råd att anställa experter som ska bevisa deras försumbara miljöpåverkan. Privata brunnsägare på Gotland har svårt att göra sin röst hörd.
För att få mer kunskap om grundvatten så rekommenderar jag alla intresserade att läsa Länsstyrelsen och Region Gotlands dokument ”Regional vattenförsörjningsplan”.
Karin Gardell
Svardirekt
Problemet med ett allt mer kritiskt tillstånd för grundvattnet på Gotland är mångfacetterat. Utdikning har minskat det naturliga bildandet av grundvatten och det senaste 100 årens brunnsborrning där fler och fler tar sitt dricksvatten från grundvattnet har ökat uttaget.
Vi behöver skaffa fler källor till vårt dricksvatten och då hamnar vi helt naturligt på olika former av vattendepåer.
Och regionen, eller någon annan, kan visst dra VA-ledningar till alla hushåll på ön, men det är ju i slutänden en ekonomisk fråga. Därav min skrivning i ledaren om att staten bord ”lova att ta ansvar för vattenfrågan” om de ”tvingar” fram ett nytt tillstånd till Heidelberg Materials och det senare visar sig att det påverkar privata brunnar eller till och med regionens vattenförsörjning. För vatten finns i överflöd.
Angående om vi kan lita på ett utländskt bolag. Nej det kan vi så klart inte men möjligheten att Sveriges behov av cement uppfylls under kris eller krig är betydligt större med en fortsatt produktion i Slite, än utan.
Erik Fransson