S och C kan bygga det gröna folkhemmet

Energiminister Khashayar Farmanbar (S). Under Almedalsveckan lämnade han beskedet att den tredje elkabeln ska byggas för att klara Gotlands elbehov både för näringsliv och försvar.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S). Under Almedalsveckan lämnade han beskedet att den tredje elkabeln ska byggas för att klara Gotlands elbehov både för näringsliv och försvar.

Foto: Jessica Gow/TT

Vindkraft2022-07-13 05:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

När Göran Person 1996 valdes till partiordförande för Socialdemokraterna var hans stora nya mål att han ville att Sverige skulle bli först i Europa med att systematiskt bygga ett ekologiskt uthålligt samhälle. 

Hans vision var att genom att svenskt näringsliv var först med den ekologiska omställningen skulle de vinna stora ekonomiska konkurrensfördelar. Hans vision kallades en period för att bygga det gröna folkhemmet. 

Det gick väl så där. All oljeeldning av hus försvann under några år och delar av landets näringsliv ställde om till miljövänligt och ekologisk produktion och produkter. Men när nu klimathotet terroriserar hela världen med översvämningar och extrem torka, så har EU, många länder och näringslivet fattat att det gäller att vara först med att ställa om. 

I Sverige investeras det i fossilfri produktion av stål, papper, cement och mycket annat. 

För att klara detta krävs en gigantisk ökning av produktion och distribution av el. Och här är Socialdemokraterna och Centerpartiet på samma linje. De har båda en lång rad kloka lösningar på att få fart på produktionen av el från vindkraft, solenergi och biobränslen. För dessa partier är kärnkraft inget huvudspår, då den är för dyr, livsfarlig och i drift först om 15-20 år. 

Problemet med att få fart på vindkraftsproduktionen ligger i de långa tillståndsprocesserna. På Centerns seminarium under Almedalsveckan kom en lång rad förslag som skulle korta tillståndsprocesserna från dagens cirka 10 år till ett par år. Jag är övertygad om att S och C i ett nära politiskt samarbete kan få fart på vindkraftsutbyggnaden och utbyggnaden av solenergi. Det skulle ge den ökade eltillgång som behövs, för att klara den industriella revolution, som är på gång inom näringslivet, med fossilfritt stål, cement, omställning till elbilar och produktion av batterier av olika sorter.

Förutom radikalt ökad elproduktion måste kablar dras, så alla delar av landet får el till ett acceptabelt pris. För Gotlands del kunde energiminister Khashayar Farmanbar (S) under Almedalsveckan lämna beskedet att den tredje elkabeln ska byggas för att klara öns elbehov både för näringsliv och försvar. 

Ett nära samarbete mellan S och C om klimat- och näringspolitiken, kan sätta fart på produktionen av el från vindkraft, solenergi och biobränslen. Då kan Sverige klara klimathotet, ge landets näringsliv stora konkurrensfördelar, som ger många nya jobb och ökade skatter till den viktiga välfärden.

Håkan Ericsson (S)

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.