Hårdosten Blå Gotland tillverkades av Stånga mejeri och lanserades av Arla år 1993. Men när mejeriet lades ner i februari 2004 tvingades man att sluta producera den populära osten. Sedan dess har den varit omåttligt saknad.
– Det är en otroligt fin ost, säger Christer Gottberg, som jobbar på Torgkassen.
När mejeriet lades ner passade Torgkassens före detta ägare Leif Pettersson på att spara en av de sista ostarna som lämnade Stånga. Sedan dess har den legat där, långt in i kylen.
– När Leif skulle sluta kom jag på att man kan lägga ut den på någon säljsajt och sedan skänka pengarna. Vi kan ju inte riktigt sälja den i butik, den gick ut för 13 år sedan, säger Christer Gottberg och skrattar.
Bäst före-datumet, 26 april 2004, är minst sagt passerat. Men han vågar ändå lova att den fortfarande smakar bra.
– Jag är 99 procent säker att den är hur god som helst. Ostar blir bara bättre och bättre. Så länge paraffinet är helt och den ligger kyld så utvecklas den bara till det bättre, säger Christer Gottberg och fortsätter:
– Jag sparade själv en Blå Gotland i fem år, då var den helt fantastiskt god. Den blir bara starkare och starkare.
Osten ligger nu ute till försäljning på Facebooksidan "Gotlands marknad". Startbudet ska ligga på minst 1 000 kronor och pengarna går oavkortat till välgörenhet.
– Många har gillat inlägget, men ingen har kommit in med något konkret bud än. Det kanske finns någon restaurang som vill köpa den. Vi kommer i alla fall inte sälja den för mindre än 1 000 kronor, säger Christer Gottberg.