33 jobb försvinner efter budgetbeslut

Drygt 30 personer får gå när projektet "Naturnära jobb" på Skogsstyrelsen läggs ned om bara två veckor. Det står klart efter att den nya riksdagsbudgeten röstades igenom.

17 december 2018 06:24

I Moderaterna och Kristdemokraternas budget, som gick igenom med stöd från Sverigedemokraterna, försvinner Skogsstyrelsens satsning "Naturnära jobb" som ger sysselsättning åt långtidsarbetslösa och nyanlända. På Gotland handlar det om 33 personer som från och med den första januari står utan arbete.

– Det är jättetråkigt. I hela landet handlar det om 1 600 personer och ett par hundra arbetsledare. Så det är många som berörs, säger Inga-Lena Östbrandt, skogskonsulent och arbetsledare på Skogsstyrelsen Gotland.

Planen var att projektet, som kom igång i april, skulle pågå under minst tre års tid, men nu avslutas det om mindre än två veckor. Eftersom det har varit valår fanns det en beredskap för förändringar, enligt Inga-Lena Östbrandt, därför är alla anställningskontrakt tillfälliga och går ut den sista december.

– Det är ett tufft läge för alla. Vi visste att det här kunde hända, men vi kunde inte drömma om att det skulle bli riktigt såhär, säger hon.

Under året som gått har de anställda bland annat röjt vid museijärnvägen i Dalhem, vilket GA skrivit om tidigare, skött naturreservat, stängslat betesmark i samband med torkan och anlagt en gångväg från Stavgard fram till Bandlundviken.

– Det är mycket som har uträttats under kort tid, konstaterar Inga-Lena Östbrandt.

Att Skogsstyrelsen nu går miste om det extra anslaget på 120 miljoner kronor per år påverkar alla på myndigheten.

– Som det ser ut kommer det att påverka oss som är tillsvidareanställda också. Men vi har ingen aning om hur mycket, avslutar Inga-Lena Östbrandt.

Så jobbar vi med nyheter
Eleonor Svensson