Det har gått 20 år sedan Lauri Pappinen startade Gute vingård i gamla mejeriet i Hablingbo. Hösten 2015 bestämde han sig för att sälja rörelsen med vinproduktion, vandrarhem, gårdsbutik och restaurang. Något som dragit ut på tiden.
– Vi började diskutera efter sommaren förra året och i fredags gjorde vi upp affären, säger Björn Jansson, boende på Dalarö utanför Stockholm, och berättar att han har funnits med sedan starten för 20 år sedan genom att äga en aktie.
I uppgörelsen ingår att Lauri Pappinen kommer att arbeta kvar som konsult i ytterligare tre år.
– Jag har följt bolaget och sett hur vinet har blivit bättre och bättre och markerna mer utnyttjade. Det är stor skillnad mot de första årens viner, men tyvärr har Lauri inte haft tid att lägga på försäljning, säger Björn Jansson.
Planen är att Lauri Pappinen, med hjälp av en anställd som jobbar kvar, håller i själva vinproduktionen.
– Investeringarna är avskrivna och det är toppmodern utrustning från Tyskland som inte har använts så mycket, säger Björn Jansson och berättar att han själv kommer att jobba med försäljning mot restauranger och att han hoppas anställa ytterligare en person nästa år.
Hittills har Björn Jansson bara varit på Gotland som turist. I köpet av vingården ingår ett mindre hus bakom vandrarhemmet som nu rustas för att bli bostad åt honom när han är i Hablingbo för att jobba.
– Förhoppningen är att öppna restaurangen första juli, sedan är jag på plats hela juli och den 18:e har vi bolagsstämma, säger han.
Gute vingård har i dag 300 aktieägare. De kommer att få erbjudande om att utöka sitt ägande.
– Jag vill ha kvar dem som ambassadörer för vinet. De kommer att få möjlighet att utöka sitt engagemang och bli större aktieägare om de vill, säger Björn Jansson.
Han hoppas på sikt på en lagändring och möjlighet att sälja vinet i gårdsbutiken direkt till kund. Redan i höst kommer verksamheten att utökas.
– Vi kommer att sätta ytterligare 6 000 vinplantor och vi tittar efter mer mark, säger Björn Jansson och berättar att han redan har fört samtal med andra vinodlare på ön om samarbete längre fram.
Hittills har Björn Jansson varit fastighetsägare, entreprenör och investerare i mindre bolag. I höstas var han med och klippte vinrankor på fälten i Hablingbo. Något som gav honom avkoppling och ökat intresse för att lära sig mer.
– Jag finner tillfredsställelse i att hålla på med jordbruket. Att kunna odla vin i Sverige är fantastiskt och jag har minst en tioårsplan för företaget, säger han.