Aktuellt med hotell i barnens skog igen

För några år sedan var ett hotellbygge på gång i den så kallade Kokkolokkoskogen vid Gutebacken i Visby. Nu är fastigheten ute till försäljning igen.

13 maj 2015 09:17

– Det är en fastighet med ett mycket bra läge och en fantastisk utsikt, säger mäklaren Peter Jakobsson på fastighetsbyrån Era.

För några år sedan hade exploatörerna Göran Bylund och Göran Göransson stora tankar för fastigheten. De skev under ett avtal med regionen om att få bygga hotell.

De hade dock svårt att finansiera projektet och gav upp. Efter det har det funnits tankar på att bygga studentbostäder eller hospice på området. Nu går regionen istället ut och försöker hitta nya köpare till fastigheten.

Kransborren, som fastigheten heter, är på drygt 16500 kvadratmeter. Detaljplanen möjliggör hotell eller kontor. Byggnaden får vara max 1500 kvadratmeter och som högst i tre våningar med en höjd på 14 meter.

– Tomten sträcker sig mellan Gutebacken och nästan fram till kvarnen, ungefär från Söderväg och två tredjedelar in.

Priset ligger på 7,5 miljoner kronor men regionen kommer att ta hänsyn till hur blivande ägare tänker när det gäller gestaltning och att bygga hållbart. Det är därför inte säkert att den som lägger högsta budet vinner den slutna budgivningen. Peter Jakobsson tänker att presumtiva köpare kan vara sådana som vill satsa på hotellverksamhet eller kanske ett större företag som vill samla sina anställda.

Innan regionens tog beslutet om att möjliggöra hotell på området protesterade förskolor och privatpersoner i området. Kokkolokkoskogen används som promenadstråk och lekplats för barnen.

– Detaljplanen tillåter hotell- eller kontorsbygge så jag har svårt att se att någon kan överklaga en försäljning nu, säger Peter Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg