"Bättre i coronatider att man sitter ute"

Regionen lättar på reglerna för uteserveringar för att underlätta för restaurangerna i coronatider. "Väldigt bra nyheter", säger restaurangägaren Robin Ingelse.

24 mars 2020 18:04

Region Gotland presenterade på måndagen en rad stödåtgärder för att underlätta för gotländska företag att klara sig genom coronakrisen. Bland annat får restaurangerna öppna sina uteserveringar omgående, istället för tidigast 15 april.

Men på tisdagen kom nya besked som berör restaurangbranschen, från och med onsdag är det endast tillåtet med bordsservering. Inget mer barhäng, för att minska smittspridning.

Robin Ingelse äger flera restauranger på Adelsgatan i Visby: Krönet, Bodega och Bror San. Han är positiv till nya regler för uteserveringar.

– Det är väldigt bra nyheter. På Krönet har vi ju uteservering året om, om vi vill, eftersom det är på privat mark. Vi hade redan tänkt att öppna uteserveringen tidigare i år.

Både Bodega och Bror San har uteserveringar på kommunal mark.

– För Bror San är det superbra att vi kan öppna så fort som möjligt eftersom vi har lunchservering. Det är skönt om vi kan minska smittorisken genom att vara ute och äta lunch. Det har ju varit lite kallt, men som i dag är det ju fantastiskt väder.

Robin Ingelse är glad över myndigheternas vilja att hjälpa de lokala företagen.

– Det är glädjande att vi går åt det här hållet, det har funnits en oro för att vi skulle bli nedstängda.

Stopp för barhäng är inget som oroar Robin Ingelse.

– På Bror San är det inget problem att man inte beställer i baren och i Bodegan kan vi också ha så att man beställer vid borden, det är inget jätteproblem. Alla får ta sitt ansvar och hålla lite avstånd.

Jessens saluhall på Hästgatan i Visby har både butik och restaurang. Restaurangen inomhus är relativt liten och att kunna öppna uteserveringen tidigare är välkommet.

– Det blir ju inte jättemycket tidigare, men det är absolut något som kan underlätta, säger Jens Jessen.

– Nu är det ju lite bättre väder och det är ju bättre såhär i coronatider att man sitter ute och äter. Vi har ju bara 30 platser inne så det blir ganska väsentlig skillnad för oss, med 90 platser till.

Saluhallen påverkas inte alls av barserveringsstoppet.

– Vi har bara bordsservering här, säger Jens Jessen.

Även Munkkällarens ägare, Lennart "Lenta" Rosenlund, tar beskedet om barserveringsstoppet med ro.

– Vi har gott om bord och kommer ha mer bord ute på dansgolven. Vi kommer ha bordsservering och fortsätta med 03-öppet. Vi följer de restriktioner som ges, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin 072-5622398,Simon Frid