2004 startade bolaget Gotland Whisky, och efter tolv års arbete är den nu här, öns första whisky med namnet "Isle of Lime, Shareholder's Edition". 6 000 flaskor har producerats, varav cirka 5 000 är dedikerade till aktieägarna, och resterande 1 000 kommer att säljas till krogar.
På fredagsförmiddagen anlände en lastbil med två pallar med flaskor till Systembolaget i Visby. Gotland Whiskys vd Anders Stumle och marknadschef Björn Pettersson var på plats.
– Det är lilla julafton, säger Björn Pettersson.
– Nu är vi på gång. Det är egentligen nu arbetet börjar. Hittills har det bara varit tekniskt, nu börjar allt det andra, säger Anders Stumle.
De aktieägare som reserverat flaskor kommer inom ett par dagar att få sms om detta, för att kunna hämta ut sin order på sitt bestämda Systembolag.
– En tredjedel av aktieägarna finns på Gotland och resten på fastlandet. Så det är över 300 Systembolag som vi ska skicka flaskor till, säger Björn Pettersson.
Nästa steg för Gotland Whisky nu är att ytterligare en Shareholder's Edition ska släppas under början av 2017.
– Vi har ända sedan första dagen sagt att vi ska premiera våra aktieägare, det är därför vi gör så, säger Anders Stumle.
Då får allmänheten chansen
Många undrar kanske när folk som inte är aktieägare kan räkna med att få lägga vantarna på en flaska, och bolaget avslöjar nu att planen är att man till sommaren eller kanske så tidigt som i maj 2017 lanserar en ny publik edition av whiskyn.
– Ja, den batchen kommer att bli på mellan 15 000 och 20 000 flaskor räknar vi, berättar Björn Pettersson.
Det är dock oklart om den whiskyn kommer att bli tillgänglig för kunder i hela landet eller bara på Gotland.
– Vi har inte bestämt om vi kommer välja att släppa den i Systembolagets beställningssortiment, eller om vi ska ha Gotland som en unik zon och att det då bara blir på de gotländska Systembolagens hyllor, säger Anders Stumle.
Inga fasta recept
Noterbart är att den gotländska whiskyn aldrig kommer att ha ett fast recept. Den som nu släpps nu består till exempel av whisky från sju olika fat.
– Det kommer alltid bli olika släpp, som kommer smaka lite olika, utvecklar Ander Stumle.
Just nu ligger drygt 50 000 liter blivande whisky på lagring hos destilleriet i Roma.
För Systembolaget i Visby väntas nu några hektiska dagar, då alla hundratals så kallade privatimport-ordrar från aktieägarna ska hanteras på kort tid.
– Det här är en stor händelse för oss, och ganska unikt. Det är ju extra kul när det är lokala produkter från Gotland som kommer så här, sa Anders Eskelund, butikschef i Visby, på fredagen.
Fotnot: Helagotland.se fick inte fotografera varken lagerutrymmen eller några whiskyflaskor på Systembolaget i Visby, med hänvisning till butikens och bolagets policy. Butikschefen valde också att inte delta på bild i sammanhanget.