Cementa: "Det är katastrof givetvis"

De omfattande strömavbrotten har hittills kostat Cementa, Gotlands överlägset största elförbrukare, mångmiljonbelopp. Trots det utsatta läget uttrycker ändå fabrikschefen Fred Grönwall förståelse för Geab.

Fred Grönwall är inte nöjd med de arbeten som Geab utfört.

Fred Grönwall är inte nöjd med de arbeten som Geab utfört.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Strömavbrotten2018-07-31 12:30

Cementa är med vida marginal Geabs största kund, hela 50 procent av den el som konsumeras på ön förbrukas av Cementas fabrik i Slite.

– Vi konsumerar lika mycket elektricitet som resten av Gotland gör tillsammans, säger fabrikschefen Fred Grönwall.

Strömavbrotten är en kostsam historia för företaget.

– Det är katastrof givetvis. De två omfattande avbrotten hittills har kostat oss mångmiljonbelopp. Mer detaljerat än så vill jag inte gå in på det, men det är förödande för oss. Sedan måndagens avbrott har vi fortfarande inte kommit i stabil drift. Det räcker med tre sekunders strömavbrott för att det ska bli nästan ett dygns störning i produktionen, säger Fred Grönwall på tisdagsförmiddagen.

LÄS MER: "Totalt strömavbrott kan ske närsomhelst"

Cementa har reservaggregat, men dessa har sina begränsningar.

– Reservkraften finns för att klara livsnödvändiga funktioner så som att kyla kritisk utrustning och rotera våra ugnar. Det blir inga skador på fabriken, men det krävs alldeles för stora energimängder för att kunna producera för fullt.

Som den absolut största kunden på Gotland har Cementa varit inbjudna till samråd med Geab inför de arbeten som just nu genomförs.

– Sedan i vintras har vi haft ett par sammankomster kring det här projektet och vi har haft en god dialog. De har spelat med väldigt öppna kort och förklarat precis vad som ska göras och varför det måste göras. Vi har gått igenom projektplanen och när riskmomenten kommer uppträda.

Till följd av strömavbrotten har flera kritiska röster höjts mot Geab.

– Det är fullt förståeligt att många är besvikna på hur de har skött det här, men det är någonting vi måste igenom och jag ser inte riktigt hur Geab kunde ha gjort någonting annorlunda heller, säger Fred Grönwall.

LÄS MER: Geabs vd svarar på kritiken

Han fortsätter:

– Det här görs ju för att säkerställa leveranserna för oss kunder framöver, det måste helt enkelt göras. I min position är det klart att jag tycker det hade varit bäst att göra den här operationen när vi har vårt årliga produktionsstopp för underhåll från slutet av februari till början av april, som är marknadsstyrt. Men på vinterhalvåret när det är kallt ökar förbrukningen hos övriga kunder och blir det strömavbrott då så är det givetvis inte bra.

Han uttrycker oro för den återstående perioden av Geabs projekt.

– I arbetet är det några riskfyllda milstolpar som fortfarande ska komma. Det vore bra om Geab då står stand-by och kanske till och med kör gasturbinerna. Det kostar ganska mycket pengar, men jag hoppas att de gör det där lilla extra för att verkligen hålla leveranssäkerheten så hög som möjligt. Det är ju otroligt viktigt för oss kunder, säger Fred Grönwall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!