Därför säljer de Fåröbutiken

Skinnbutiken och landmärket Ebbes på Fårö är till salu för 8,5 miljoner kronor. "Gubben börjar bli gammal".

24 november 2016 19:00

Ebbes i den stora vägkorsningen vid Sudersand på Fårö har varit skinnbutik i över 30 år, men nu väljer ägarna att sälja. Det är de "gotländska skåningarna" Kerstin Jonzon, 53, och Håkan Jonzon, 61, som säljer efter att ha drivit butiken i 17 år.

– Vi är skånska Fåröbor och har varit skrivna på Fårö sedan -99 när vi flyttade dit. Men nu är det dags att lämna vidare stafettpinnen, gubben börjar bli gammal, berättar Håkan Jonzon tillsammans med frun Kerstin på telefon från Malmö, där de bor vintertid.

Paret Jonzon äger ett hus på Fårö där de bott sex-sju månader om året och resten av tiden i Skåne.

Utgångspriset är 8,5 miljoner kronor för butikslokalen och ett mindre tillhörande bulhus. Restaurangen Ebbas intill ska styckas av och ingår inte i försäljningen. Håkan och Kerstin Jonzon kommer att driva skinnbutiken även 2017 men har för avsikt att lämna ifrån sig den till en ny ägare inför säsongen 2018.

– Det har varit en rolig resa med väldigt mycket känslor genom åren, det har blivit som en familj på Fårö med alla gotlänningar och sommargotlänningar som kommer tillbaka, säger Håkan.

– Det roligaste vore ju om det var en gotlänning som köpte och ville driva stället vidare på samma sätt, fyller Kerstin i.

Från första början var det pälsfabrik i lokalen, som byggdes på 60-talet.

– Sedan blev det skinnbutik, och det var från ägaren innan oss som stället fick namnet Ebbes, han hette Ebbe Karlsson. Vi tog över butiken 1999, berättar Håkan Jonzon.

De har sitt hus på Fårö som de kommer fortsätta äga, men vad de ska hitta på efter Ebbes är ett oskrivet blad.

– Vi får se vad som händer. Inget är planerat, utan vi ska i första hand få igenom den här affären, det kan ta sin tid, säger Kerstin.

Enligt mäklaren Niklas Harlevi på Länsförsäkringar fastighetsförmedling har flera intressenter redan hört av sig om objektet.

Så jobbar vi med nyheter
Dennis Pettersson