De här är för fula för Öster

Alyhrkvarteret på Öster i Visby har länge haft ett behov av att fräschas upp och få en enhetlig profil. Men när fastighetsägaren Mats Alyhr ansträngde sig med ny belysning fick han nobben av Region Gotland.

22 september 2015 10:43

– En tjänsteman på bygglovsenheten ringde och sa att "den här belysningen som du har satt upp, den var väl inte så himla lyckad".

Sedan Mats Alyhr, som äger Björnen 1, även köpte Björnen 2 har han funderat på hur han ska snygga upp fasaden mot Kung Magnus väg och locka kunder ned till butikerna där. Länge har det suttit bågar i galvat stål med lysdioder ovanför butikerna. Eftersom Björnen 1 är byggt 1895 tänkte Mats Alyhr att det kunde passa med mer tidsenlig belysning. Han målade därför bågarna svarta och hängde på gammeldags lyktor.

– Jag har aldrig varit med om så positiva reaktioner. Både hyresgäster och kunder tycker att det har blivit jättefint.

Men när lyktorna hängt i några veckor blev Mats Alyhr ombedd att ta ned dem igen.

– Handläggaren som ringde sa att de inte passade och att jag behövde bygglov. Men det var ingen idé att söka bygglov för jag skulle ändå inte få det, menade dem.

Mats Alyhr vill inte bråka och har därför börjat plocka ned lyktorna.

– Jag orkar inte fajtas med byggnadsnämnden. Jag blir så jävla less på det, det är som att springa in i en vägg.

Mats Alyhr tycker att han som fastighetsägare ska få bestämma hur belysningen ska se ut och han är upprörd över hur ärendet hanterats.

– Att bara ringa och säga att de ska plockas bort.

Björn Wallentin är kontorschef på Fonus, som är hyresgäster i fastigheten.

– Jag tycker att lyktorna är fina. Mats Alyhr lägger ned själ och hjärta för att skapa en attraktiv handelsplats. Jag tycker att regionen borde lägga energi på att lösa trafiksituationen på gatan utanför istället.

Det var stadsarkitekten Christian Hegardt som tog beslutet att lyktorna ska bort. Det finns tre förklaringar till det, menar han. För det första har Mats Alyhr inte sökt bygglov, för det andra skulle lyktorna kunna vara en trafikfara eftersom de hänger så långt ut, men framför allt passar de inte in.

– Det är definitivt en estetisk fråga. Lyktorna är stora och ska likna en äldre typ av armatur, som gamla gaslyktor. Det är ett påtagligt nytt inslag som inte enbart är positivt. Det hade varit bättre med smäckrare belysning.

Christian Hegardt säger att det pågår flera utredningar om gatubilden på Östercentrum, det gäller skyltar och belysning och även trafiksituationen.

– Vi vill förlänga gångfartsområdet för att göra Kung Magnus väg mer tillgängligt för gångtrafikanter.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg