De tillverkar mjölk som man gjorde förr

På tisdag är det premiär för Gotlands gårdsmejeris mjölk på butikshyllan. "Vi gör traditionell mjölk som processas så lite som möjligt", säger Lars Hagman, mjölkbonde på mejeriet.

Stig Göransson och Lars Hagman, Gotlands gårdsmejeri.

Stig Göransson och Lars Hagman, Gotlands gårdsmejeri.

Foto: Gotlands gårdsmejeri

vägg i vägg med ladugården2016-06-09 21:04

Lars Hagman och Stig Göransson driver Gotlands gårdsmejeri på Österlings gård i Stånga. Det nybyggda mejeriet ligger vägg i vägg med ladugården där mjölkkorna gör det stora jobbet i mjölkproduktionen.

Den 14 juni är det världspremiär för mjölken i Ica Maxi i Visby.

– Vi gör traditionell mjölk som processas så lite som möjligt. Vi pastöriserar den naturligtvis, men det är allt. Den är inte homogeniserad till skillnad från den massproducerade mjölk som finns i butikerna idag, säger Lars Hagman.

Eftersom mjölken inte är homogeniserad måste flaskan ska skakas innan man häller upp den.

– Det är först med moderna tiders storproduktion som mjölken har börjat homogeniseras. Så här har mjölk egentligen druckits i alla tider, förklarar Stig Göransson.

Mjölken från Gotlands Gårdsmejeri kommer ha en fetthalt på 2,1 procent.

– Det har med smaken att göra. Vi har testat oss fram och tycker att den är som allra godast så, säger Stig Göransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!