Priset för en vuxen person som är skriven på Gotland höjs från 186 till 214 kronor för en enkel biljett. Godsets priser, räknat i längdmeter, höjs först från 126 till 132 kronor och i en senare etapp, från januari 2020, till 145 kronor.
– För gotlänningar och för gods har priset i stort sett legat still sedan 2012. Därför gör vi den här prismässiga justeringen på det sättet – för att få en rättvis fördelning. De tillfälliga besökarna har redan fått en snittprisökning, genom att de i större utsträckning väljer avgångstider som är dyrare, säger Destination Gotlands vd Christer Bruzelius till Gotlands Tidningar.
Destination Gotland avser att successivt att blanda in flytande biogas, LBG, i den naturgas, LNG, som det nya fartyget M/S Visborg drivs med. Kemiskt sett är det samma produkt, men ursprunget är i det ena fallet klimatneutralt (LBG), i det andra ett fossilt bränsle (LNG) även om naturgasen miljömässigt också är överlägsen dieseldrift. Bakgrunden till förändringarna är att inrikestrafiken, enligt klimatlagen, ska minska sina koldioxid (CO2)-utsläpp med 70 procent till år 2030, räknat från år 2010. Destination Gotland har inlett den utvecklingen för sin färjetrafik till och från Gotland; från en nivå på 177 000 ton koldioxidutsläpp 2010 har man kommit ner till 155 000 ton 2018.
Hur gick det till?
– Genom att vi optimerat hur fartygen förs fram med bästa bränsleekonomi, svarar Christer Bruzelius.
Ungefär som eco-driving i biltrafiken?
– Det skulle man kunna säga.
I år är första året med LNG-drift av en färja, vilket kommer att påverka resultatet ytterligare i positiv riktning.
– Och när vi får vårt andra gasdrivna fartyg sker det än mer, framhåller Christer Bruzelius.
Systerfartyget M/S Tjelvar byggs, i likhet med M/S Visborg, på ett kinesiskt varv och beräknas anlända till Gotland i höst. De nya fartygen innebär en investering på cirka tre miljarder kronor.
DG har försäkrat sig om leverans av LBG från ett stort etablerat svenskt gasföretag. Men högre driftskostnader går inte att undvika:
– Biogasen är två och en halv till tre gånger dyrare. Det är bra om fler stora aktörer köper biogas, då kan det bli billigare efterhand.
Hur långt fram ligger DG internationellt sett när det gäller biogas?
– Så vitt jag vet blir vi först i världen med kontinuerlig inblandning av biogas i reguljär trafik, avslutar Christer Bruzelius.