Allt fler har börjat bruka elcykel på de svenska vägarna. Enligt paraplyorganisationen Svensk Cykling såldes 67 500 elcyklar från perioden mellan september 2016 och augusti 2017 till skillnad från 45 000 samma period ett år tidigare. Elcykelboomen syns även på Gotland. Tobias Karlsson på Cykel och mc-hallen i Visby ser en klar trend.
– Vi har sålt väldigt bra. Speciellt efter att det statliga bidraget kom i början av året där man får tillbaka 25 procent på till exempel elcyklar.
Under 2018 beslutade regeringen att Naturvårdsverket kan använda delar av budgeten till elfordonspremier som privatpersoner kan ansöka om. Totalt avsattes 426 miljoner kronor för bidragen där bara Gotland hade 568 utbetalningar på totalt 2,2 miljoner kronor under det första halvåret.
– Vi räknar i nuläget med att det finns kvar ungefär 50 miljoner kronor kvar att ansöka för. Vi räknar att det går åt cirka två miljoner om dagen så uppskattningsvis går det att ansöka om bidrag i fyra veckor till, säger John Wigg, administratör på Naturvårdsverket.
Hasse Parkson, 74 år från Visby, har länge kört elcykel och använder den hellre än bilen för ärenden i stan.
– Den här har jag haft sen i våras, men jag hade en redan innan. Det är ett bra alternativ istället för att köra bil med den största motiveringen till att det är mer miljövänligt, säger han.
Cyklisten Hugo Scherwin, 29 år från Stockholm men är sedan länge sommargotlänning i Lummelunda, cyklar främst för nöjes skull. Som icke eldriven cyklist välkomnar han elcykeln men ser även vissa risker med den.
– Det är både bra och dåligt med elcyklar. Den bra aspekten är att fler börja cykla vilket är jätteroligt. Men den lite sämre sidan är att fler cyklister på vägarna inte kan trafikreglerna ordentligt. Till exempel hur man signalerar med händerna. Sen passar det inte mig då jag har cyklat vanligt i hela livet. Men det är en kul innovationsidé, säger han.
För Janne Romin, 64 år från Visby, är elcykel ett bra sätt att ta sig till jobbet, främst för hans dåliga knän.
– Mina knän orkar inte med att trampa på en vanlig cykel och jag bor så pass nära att det är direkt onödigt att ta bilen. Jag har också märkt att jag tar den mer och mer genom stan istället för bilen, så det är ju bra, säger Janne Romin.