EXTRA: Gothemsgården utreds för köttfusk

Gothemsgården kan ha sålt hundratals ton utländskt kött märkt som svenskt kravmärkt kött. "Det här är bedrägeri, matfusk i sin klaraste form".

25 januari 1916 19:30

Gothemsgården lämnade i fredags in en konkursansökan till Solna tingsrätt. Men nu misstänks bolaget för systematisk ommärkning av utländskt kött. Aftonbladet avslöjade under måndagskvällen att bolaget utreds för omfattande köttfusk. De gotländska bolagen Gothemsgården och systerbolaget Gotland K&D misstänks för ha fuskat med märkningen av köttet i flera års tid.

Enligt miljöförvaltningen i Stockholm sålde man under bara sex veckor i slutet av 2015 23 ton utländskt kött märkt som svenskt kött till butiker runt om i landet. Bolagen sålde också nio ton kött som kravmärkt – fast att så inte var fallet.

Gothemsgården har enligt Miljöförvaltningen köpt in utländskt kött i ena bolaget och svenskt kött i det andra, därefter ska det ha blandats med svenskt kött och sedan har man sålt dubbelt så mycket som "svenskt kravmärkt kött".

– Man verkar blanda utländskt kött för att öka volymerna. Man har bland annat blandat köttet med tyskt och holländskt kött och på så sätt har de omsatt hundratals miljoner kronor, säger Daniel Selin, avdelningschef vid livsmedelskontrollen till Aftonbladet.

Men ägarna har inte samma uppfattning och säger att det skett ett misstag under den aktuella tidsperioden. Bolaget har bekräftat för miljöförvaltningen att det finns oklarheter angående händelseförloppet och det köttmängd som sålts i butikerna. Ägarna menar dock att man "varit försumliga i rapportering och journalföring". Daniel Selin säger till Aftonbladet att det är en vanlig metod vid matfusk.

–  Det här är bedrägeri, matfusk i sin klaraste form. Det här är ett systematiskt uppsåtligt fusk som de har drivit och därför tycker vi att det är motiverat att de inte får fortsätta bedriva sin verksamhet, säger han till tidningen.

Gothemsgårdens konkursansökan beviljades av Solna tingsrätt i fredags. Därmed är det en konkursförvaltare som har hand om bolaget.

– Jag och konkursförvaltaren ska ta de frågorna med ledningen. Det är vad jag kan säga just nu, säger Erik Andréasson, advokat vid DLA Nordic, som är med och handlägger konkursen till Helagotland.se.

Den 2 februari ska miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm ta beslut om att förbjuda företagen om att sälja och producera livsmedel. Ett beslut som troligen inte har någon verkan eftersom bolagen är försatta i konkurs.

Helagotland.se söker Gothemsgårdens ägare för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid