Beslutet att göra om försäljningen av de åtta villatomterna vid Malajen på A7-fältet i Visby har fått stora konsekvenser för köparna som nåddes av beskedet under tisdagen.
– Vi sålde vårt hus på Jungfrustigen i måndags, vi har sålt vårt hem, vår trygghet, säger Emma Gerndt som tillsammans med sin sambo Emil Zetterberg skrivit på köpeavtalet gällande en av tomterna där de planerat att bygga sitt nya hem.
Även Yvonne Molin och Rune Nordström, har sålt sitt hem i samband med köpet av den nya tomten på Malajen.
– Lägenheten är såld och i mitten av maj ska vi flytta ut. Nu har vi ingenstans att bo, säger Yvonne Molin som tänkt bo i husvagn under sommaren i väntan på att kunna flytta in i det hus de tänkt bygga på den nya tomten.
Samma sits sitter Maja och Kalle Blomberg i, de sålde sitt hus redan under sommaren då de visste att tomterna skulle läggas ut till försäljning senare under året efter att de läst om försäljningen i maj 2016.
LÄS MER: 58 nya villatomter mitt i Visby
– Det känns uppgivet, det är nog rätt ord, säger Maja Blomberg.
Beskedet att de inte kommer att få tillgång till de tomter de köpt har ännu inte riktigt sjunkit in.
– Det känns faktiskt lite overkligt, säger Yvonne Molin.
De är kritiska till regionens beslut att avbryta försäljningen.
– De tar inte ansvar för de fel de gjort. Om regionen och mäklaren gjort fel så får de lösa den tvisten. Vi som tredje part ska inte behöva lida för det, säger Emma Gerndt.
Deras uppfattning är att både ansvarige mäklaren Peter Jakobsson på ERA och Roger Möller, som jobbar med exploatering och fastighetsförsäljningar på Region Gotland, under hela processen intygat att det faktum att regionstyrelsen måste godkänna köpet innan det är helt klart, bara var ren formalia.
– Vi har köpt en tomt och bara följt deras direktiv, säger Yvonne Molin.
De är även kritiska till att regionen väljer att avbryta försäljningen först när den uppmärksammats i media.
– De kunde ha gjort det i ett tidigare skede, säger Kalle Blomberg.
Det som både gotlänningarna och politikerna själva reagerat starkast på, och som väckt flest frågor, är att affären gick så snabbt.
Men enligt köparna var budgivningsprocessen tydlig från början. På mäklarens hemsida stod det att målsättningen vara att budgivningen skulle avslutas inom två vardagar efter att bud inkommit på begärt pris, samt att budtiden skulle förlängas med en timme för varje bud därefter.
– Det har varit samma förutsättningar för alla, vi har inte fått någon gräddfil, säger hon.
Att försäljningen avbryts drabbar inte bara de som köpt tomter vid Malajen.
– Det ger ringar på vattnet, de som köpt vårat hus vill flytta in, säger Emma Gerndt.
Roger Möller på Region Gotland har inte gått att nå för en kommentar och mäklaren Peter Jakobsson på ERA har svarat på kritiken genom ett pressmeddelande.