Flera miljoner till näringslivsorganisationer

När situationen blir allt tuffare för de gotländska företagarna är det många av dem som vänder sig till näringslivsorganisationerna. Därför vill regionen ge ett ekonomiskt bidrag på flera miljoner kronor.

23 mars 2020 17:40

Konsekvenserna av det nya coronaviruset har fått företag över hela världen att börja blöda. Även gotländska företagare vittnar om en svår situation och många av dem vänder sig till de lokala näringslivsorganisationerna för att få stöd och råd.

– Deras telefoner går varma nu, säger regionstyrelsens vice ordförande Jesper Skalberg Karlsson (M).

När Region Gotland och länsstyrelsen presenterade sitt förslag på ett krispaket på måndagen var näringslivsorganisationerna en av "vinnarna".

En av de åtgärder som ingår i paketet är ett temporärt verksamhetsbidrag till Tillväxt Gotland, Gotlands Förenade Besöksnäring, Visby Centrum och Gotland Convention Bureau. Blir förslaget godkänt i regionstyrelsen på tisdagen kommer de fyra organisationerna att få 500 000 kronor var. I detta ingår också att samverka kring en företagsjour som ska inrättas.

Varför vill ni stötta organisationerna ekonomiskt?

– Det är svårt för dem att få in medlemsavgifter nu men det är viktigt att de finns till för företag. Om de skulle gå under blir deras uppdrag inte gjort och då hamnar det istället på oss. Det är bättre att de som redan är etablerade får fortsätta att jobba på, säger Jesper Skalberg Karlsson.

Han framhäver att organisationernas uppdrag att lotsa företag och informera dem är än viktigare i den rådande situationen när nya insatser från stat och region presenteras med kort varsel. 

Så jobbar vi med nyheter
Emelie Stenqvist