Förre finansministern: Så stoppas konkurserna

Det blir ingen Gotlandsresa för den tidigare finansministern Allan Larsson i påsk. I stället roar han sig med att plantera blommor – och ge förslag på hur landets företag ska räddas från "corona-konkurser".

1 april 2020 17:47

I 17 dagar har Allan Larsson suttit i "blommande karantän" i Hammarby sjöstad i sydöstra delarna av Stockholm. Åtminstone är det så Sveriges tidigare finansminister själv beskriver sin situation under coronapandemin.

Sommarhuset och vårbruket i Vamlingbo får vänta. Under tiden sysselsätter han sig med att plantera penséer och påskliljor på balkongen, och skriva Facebookinlägg i vilka han säger sitt om coronavirusets följder för landets ekonomi. 

Allan Larsson om någon borde ju ha en aning. 

– Den är en större prövning än de tidigare fastighets-, bank- och finanskriser som jag har haft inblick. Hur djup den blir kan man inte säga något säkert om i dag. Vi vet ännu inte hur omfattande och långvarig epidemin kommer att bli och vi har ännu inte sett alla de åtgärder som kommer att sättas in för att hantera ekonomin, säger Allan Larsson, och fortsätter:

– Först när vi vet mer om det, och det tar ytterligare ett antal veckor, kan man säga något säkert om effekterna på folkhälsa och ekonomi. Fram till dess är allt bara spekulationer.

Hur ser du på de åtgärder som regeringen hittills beslutat om?

– Stora och nödvändiga åtgärder. Det är bra att regeringen och samarbetspartierna har kunnat komma överens om så stora insatser under så kort tid.

 

Allan Larssons förslag för att rädda små och medelstora företag från "corona-konkurser" är att tillfälligt låta dem undantas från, bland annat, betalning av skulder.

– Ett tidsbegränsat moratorium för konkurser för att ge tid att sätta in åtgärder för att stärka kapitalbasen, soliditeten, i företagen, förklarar han.

Vad tänker du om covid-19? Är du orolig?

– Inte för min egen del. Jag har varit i ovillkorlig karantän i 17 dagar, beslutad och övervakad av mina döttrar. Och kommer att stanna kvar i den tills livet återgår till det normala, säger Allan Larsson.

– Mycket av mitt arbete fortsätter nu via telefon, Skype, Zoom och allt vad videokonferenserna kallas. Jag gör som kungen sa i DN-intervjun: ”Ta vara på de här dagarna som ni är hemma. Det finns hur mycket som helst att göra!”

Allan Larsson

Allan Larsson var under många år verksam som journalist, bland annat på tidningen Arbetet, Dagens Nyheter, Sveriges Radio, Aftonbladet och tidningen Vi.

I början av 1980-talet blev han chef för Arbetsmarknadsstyrelsen. 1990 utsågs Allan Larsson till Sveriges finansminister (1990–1991).

Därefter har han bland annat varit generaldirektör för Europeiska kommissionen och ordförande i Sveriges television.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Nilsson