Furillens enbuskar förädlas till spritdryck

Med smak av enbär, fläderblom och rosblad har Furillen fått sin egen signaturdryck. Nu vill familjen Hellström öppna ett gindestilleri på ön. "Det här blir världens första gin estate", säger 22-åriga Elisabeth Hellström.

Elisabeth kommer även i fortsättningsvis att i huvudsak bo i Stockholm, vilket de ser som en fördel. ”Vi vill nå ut nationellt och internationellt, vilket blir lättare från Stockholm”, säger Elisabeth.

Elisabeth kommer även i fortsättningsvis att i huvudsak bo i Stockholm, vilket de ser som en fördel. ”Vi vill nå ut nationellt och internationellt, vilket blir lättare från Stockholm”, säger Elisabeth.

Foto: Malin Stenström

Byggplaner2019-03-25 06:10

Det är mitten av mars, det blåser vilda vindar på Furillen och snöflingorna faller allt tyngre över det karga landskapet. Men 22-åriga Elisabeth Hellström skiner som en sol när hon promenerar över gårdsplanen.

– Välkommen! ropar hon på avstånd.

När Gotlands Tidningar kommer på besök har Elisabeth Hellström och pappa Johan precis avslutat den första sonderingen med några gotländska byggföretag inför det planerade bygget. I 20 år har modefotografen och entreprenören Johan Hellström, 55, drivit hotell på Furillen. Nu vill dottern Elisabeth se till att ön återigen blir en plats för industri. Den här gången handlar det inte om kalksten, men något man kanske kan dricka ur en kalk...

Hela idén föddes för fem år sedan. Johan Hellström funderade då på om han på något sätt kunde ta till vara och förädla öns naturliga resurser.

– Furillen har ju inte den bästa jordbruksmarken, men vi undrade om det ändå inte fanns något vi kunde göra. Och då kom jag på att vi har ju enbären, säger han.

Efter lite forskning insåg han och dottern att de kunde göra gin, en spritdryck som smaksätts med enbär.

– Jag köpte en massa olika sorter för att testa. Jag engagerade hela familjen i projektet, berättar han.

Och han fick minst sagt med Elisabeth på tåget.

– Att kunna bränna gin på Furillen har känts som en dröm, och nu ser drömmen ut att bli verklighet, säger hon.

I Sverige finns i dagsläget endast ett fåtal gindestillerier. Johan Hellström kontaktade ägaren till ett av dem, Jon Hillgren på Hernö Gin, som genast gick igång på idén med att framställa gin på färsk ene.

– När vi åkte dit luktade det botanisk trädgård i hela flyget, säger han.

Sedan dess har familjen Hellström, med hjälp av Hernö gin, gjort en omgång på 250 liter per år. Hittills har ginen bara serverats i Furillens bar och på festivalen Way out West, men förhoppningen är att ”Furillen gin” ska bli en del av Systembolagets standardsortiment.

– Man får gärna blanda vår gin med tonic, men först vill vi att alla smakar en liten klunk ren gin för att känna smaken av de vilda växterna på Furillen. Många dricker den som den är, säger Johan Hellström stolt.

Förutom enbär har de kryddat ginen med smaker av säsongen. Fjolårets omgång har smak av rosblad, fläder och vilda örter.

– Tanken är att bartenders ska komma hit och plocka enbären själva. Det här blir världens första gin estate, säger Elisabeth Hellström.

– Jag ser framför mig alla tatuerade bartenders från New York och Berlin som kommer hit och sticker sig på enbuskarna. På så sätt får de vara med och bygga historien kring drycken själva, säger Johan Hellström.

Exakt var själva destilleriet ska ligga är ännu oklart, men förhoppningarna är att det ska ligga i någon av de befintliga byggnaderna. Kanske i tornet, eller i den gamla krossen, eller varför inte i den 157 meter långa tunneln?

– Vi vill ta tillvara de fantastiska industribyggnader vi redan har, säger Johan Hellström.

I sommar tar Elisabeth Hellström sin examen från Handels i Stockholm, där hon har pluggat retail, och det är hon som ska driva ginföretaget och utvecklingen av destilleriet på Furillen.

– Pappa har så många idéer. Han behöver någon som driver dem framåt. Drömmen vore att vi var igång till sommaren, men mer realistiskt är att vi kommer igång till hösten, säger hon och fortsätter:

– På sikt kommer det här att skapa nya arbetstillfällen, så det känns fint.

Ginens historia

Gin uppfanns i Nederländerna under 1600-talet av läkaren Franciscus Sylvius. Som många olika alkoholsorter användes gin från början som medicin och då på 1600-talet för att behandla problem som njurproblem, gallsten och gikt. Drycken kom sedan till Storbritannien efter det att Vilhelm III av England besteg den brittiska tronen. I Storbritannien blev gin mycket populärt sedan det brittiska parlamentet tillät fri produktion av gin.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!