Geab-anställda hotas efter avbrotten: "Det är obehagligt"

Flera anställda på Geab har fått ta emot raka hot och påhopp efter de kritiserade totalavbrotten. "Det här är något jag aldrig har sett tidigare", säger marknadschef Johan Granath.

5 september 2018 12:55

Under de senaste dagarna har kritiken från privatpersoner och företag växt mot Geab, och nu vittnar bolaget om att rena utskällningar och påhopp har skett mot flera ur personalen. Geabs marknadschef Johan Granath har aldrig tidigare varit med om den typen av påhopp.

– Vi alla förstår att strömavbrotten är väldigt irriterande och väldigt jobbiga, det tycker självklart vi på Geab också. Men jag förstår inte riktigt vad den här ilskan kommer ifrån, jag förstår att man är arg och irriterad, men att börja med rena personangrepp känns väldigt främmande för mig.

Han berättar om flera av de händelser som inträffat de senaste dagarna.

– Vi är flera ur personalen som har reagerat på det här och tycker att det är obehagligt. Det har eskalerat nu till den grad att våra medarbetare blir påhoppade på stan, de får fingrar räckta efter sig, man börjar skälla ut de när de är och handlar lunch. Barn i skolan blir också påhoppade av vuxna, inte av andra barn utan av vuxen personal som säger att "nu får din pappa ta och skärpa till sig". Det här är något jag aldrig har sett tidigare i de jobb jag har haft, säger Johan Granath.

– Det har också diskuterats på sociala medier om en demonstration som ska hållas på fredag utanför Geabs kontor, och där står det att "om Geab inte lyssnar så får vi vidta andra åtgärder", och det känns ju obehagligt. Så flera anställda har börjat fundera på om man verkligen ska komma till jobbet på fredag, säger Johan Granath.

Inför alla avbrott som varit, tycker du att ni varit tydliga i er kommunikation utåt om vad som ska ske?

– Vi får en del kritik för vår publikation utåt. Vi bjöd in alla medier för att berätta exakt vad vi skulle göra och hur det skulle påverka folk. Min tro är att det inte var så intressant för läsare att läsa om då, den 27 juni när vi gick ut med det. Då hade det liksom inte hänt något, och helt ärligt är det ju så att el och energi som vi jobbar med –  det är inte intressant förrän den dag det försvinner. Det märker vi tydligt nu. Elen är något som alltid bara fungerar.

Johan Granath vill vara tydlig med att strömavbrotten som skett inte är något som Geab kunnat räkna ut på förhand.

– De här avbrotten kommer lika oväntat för oss som det gör för resten av Gotland. Vi trycker inte på en knapp och vet vad som händer i våra system utan vi vet inte varför det blir så här, helt enkelt. Hade vi däremot kunnat säga att mellan klockan 19 och 24 ikväll så tror vi att det blir avbrott, så hade vi meddelat det. Men det kan vi inte, vi kan inte förutspå framtiden, säger Johan Granath.

Så jobbar vi med nyheter
Dennis Pettersson