GOTHEMSGÅRDEN: Tre ton köttbullssmet måste förstöras

3 500 kilo kött hos Gothemsgårdens systerföretag Gotland Kött & Deli måste förstöras. Det har Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd bestämt.

29 februari 1916 11:48

Konkursboet efter Gothemsgården måste på egen bekostnad förstöra sammanlagt 3 500 kilo kött, närmare bestämt köttbullssmet. Smeten förvaras i förpackningar på sju pallar och är av okänt ursprung. Efter att myndigheterna fattade misstankar om ett omfattande köttfusk inom företaget var det detta parti man först undersökte. Varken myndigheterna eller Gothemsgårdens ägare har kunnat fastställa köttets ursprung.

Det var i slutet av oktober som myndigheterna fick nys om att något lurt pågick i Gothemsgårdens lokaler i Slakthusområdet i Stockholm.

– Vi fick ett anonymt tips om att man hanterade utländskt kött hos bolaget Gotland Kött & Deli i Johanneshov. När vi sedan gjorde en oanmäld kontroll så var det det här partiet med köttbullssmet som allra först fick oss att förstå att det pågick oegentligheter, säger Albin Ring, ansvarig handläggare på miljö- och hälsoskyddsnämnden vid Stockholms stad.

Köttbullssmeten kom från ett parti med olika slaktdetaljer som malts ner till smet.

– När vi gjorde kontrollen erkände bolaget öppet att det här partiet med kött var utländskt och att de skulle sälja det till en viss kund i Stockholm. När vi sedan ringde upp den kunden och frågade förnekade han att han hade handlat med Gotland K & D. Det var då hela den här processen drog igång. Efter det har de gång på gång gett oss felaktiga uppgifter när vi gjort kontroller, berättar Albin Ring.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har nu lämnat ett föreläggande till Gothemsgårdens ägare om att de 3 500 kilona med köttbullssmet måste lämnas till destruktion, därför att man inte kan spåra ursprunget på köttet.

– Eftersom det inte är spårbart så måste det förstöras. Vi vet inte var det här köttet kommer ifrån, därför kan vi inte vara säkra på att det går att äta. Det kan till exempel innehålla sjukdomar, säger Albin Ring.

Köttet förvaras i dag i en frysanläggning i Johanneshov i Stockholm, där Stockholms stad tagit det i beslag. Konkursboet har två veckor på sig att lämna köttet till destruktion, och det ska sedan redovisas till myndigheterna.

Helagotland.se har ända sedan köttskandalen uppdagades den 25 januari sökt Gothemsgårdens företrädare för kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter
Dennis Pettersson, Anna Sofia Hakeberg