Gotland förlorare av statliga jobb

Antalet statliga jobb har ökat, men det är storstadsregionerna som är vinnarna. En av förlorarna är Gotland, visar SVT:s granskning.

Riksutställningar.

Riksutställningar.

Foto: Tommy Söderlund

Ekonomi, näringsliv & finans2015-05-06 13:45

SVT har sammanställt antalet statliga jobb i Sverige år 2004 och 2013 inom förvaltning, statliga affärsverk och statligt ägda aktiebolag. Statistiken visar att det blivit fler statliga jobb i storstäderna och färre i glesbygden. Gotland har förlorat 175 jobb under perioden.

Regeringen vill nu ta fram principer för att bättre sprida arbetstillfällena över landet.

– Det har inte funnits något helhetsperspektiv. Varje myndighet har utgått från sin verksamhet och det har saknats samordning, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

Efter försvarets nedläggning på Gotland utlovades kompensation genom att bland annat Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar flyttade till Visby.

– Vi fick inte full kompensation för de arbetstillfällen vi förlorade och sedan tog den borgerliga regeringen tillbaka ytterligare en del genom att flytta delar av Riksutställningar, säger Björn Jansson (S), regionstyrelsen ordförande.

Regionen kommer att bevaka regeringens arbete, men om resultatet blir fler statliga jobb på på Gotland vågar han inte sia om.

– Vi ska inte bara stirra oss blinda på statliga jobb, utan måste satsa på det gotländska näringslivet också. Det har inte bara varit minus med försvarsnedläggningarna, mycket positivt har exempelvis hänt i Fårösund sedan KA3 lades ner, säger Björn Jansson.

Mellan 2004 och 2013 har det blivit 9 273 fler statliga jobb i Sverige, enligt SVT. I storstäderna har arbetstillfällena ökat med 9 934 och i glesbygdskommunerna minskat med 864.

Blamd vinnarna finns Stockholm och Uppsala län somr fått mer än 5 000 nya jobb tillsammans. De största förlorarna är Jämtland, -1 034, Västernorrland, -886, Dalarna -674, och Gotland -175.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!