Gotland har lägst arbetslöshet i landet

Arbetslösheten minskar på Gotland och i slutet av augusti hade länet minst arbetslöshet i hela landet.

16 september 2018 07:35

Den sista augusti 2018 var 1 310 personer, eller 4,7 procent, arbetslösa på Gotland. Det kan jämföras med samma tidpunkt förra året då motsvarande siffra var 1 525 personer och 5,5 procent.

– Gotlands län har lägst arbetslöshet i landet. Men nu återvänder många till oss när deras sommarjobb tagit slut. Andelen som behöver mer stöd för att kunna få och behålla ett arbete ökar dock, säger Jim Enström, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Bland personer 18-24 år har arbetslösheten minskat från 7,9 procent till 5,8 procent, totalt 236 personer.

Under augusti fick 144 personer arbete, jämfört med 161 personer förra året. Samtidigt blev 22 personer varslade om uppsägning, jämfört med förra augusti då siffran var 0.

Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen i Visby, förklarar att det finns både för- och nackdelar med så låg arbetslöshet.

– Det positiva är att så många fått jobb och att många i de grupper som har svårare att få in en fot på arbetsmarknaden fått jobb.

En av anledningarna till det senare är att Arbetsförmedlingen har flera samarbeten med arbetsgivare, både i privat och i offentlig sektor.

– Men det finns också utmaningar med att det är färre arbetslösa. Vi behöver tänka på ett lite annorlunda sätt, säger Tina Ersson.

Bland annat samarbetar Region Gotland och Arbetsförmedlingen för att få in fler lågutbildade och nyanlända i arbete genom bland annat arbetsdelning.

– Ett exempel inom vården är att om det kommer in fler biträden så kan undersköterskan, sjuksköterskan och läkaren specialisera sig på den arbetsuppgift man har, säger Tina Ersson.

För regionen handlar det om stora volymer där det finns många vakanser inom främst vård och omsorg, men även skola. Inom näringslivet är det i regel inte lika stora volymer som efterfrågas, men däremot vissa kompetenser.

I juli var arbetslösheten på Gotland rekordlåg, 4,1 procent, och augusti ligger också väldigt lågt.

– Det är nog en kombination av en jättestark säsong och en gynnsam konjunktur. Vi har nog aldrig haft en så låg arbetslöshet som i juli och jag tror att det blir svårt att någonsin slå det, säger Tina Ersson.

Hon tror att arbetslösheten kommer att stiga under hösten, men är inte oroad.

– Jag ser inga tecken på att det kommer att stiga dramatiskt. Sommarsäsongen har varit jättestark, men det finns också en året runt-arbetsmarknad som bygger på att det är brist på personal inte bara under säsong.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin