Gotland kan bli först med fabrik för vätgas

Gotland kan bli först i Sverige med att bygga en fullskalig power to gas­anläggning. Klintehamn och Visby har pekats ut som intressanta platser.

Hamnen i Klintehamn.

Hamnen i Klintehamn.

Foto: Dennis Pettersson

Planer2017-05-12 11:14

Att bygga en fullskalig anläggning på Gotland är genomförbart. En förutsättning för det är att biogasen som produceras blir skattebefriad samt att projektet får investeringsstöd från EU.

Det menar Swecos energi­konsult, Fazad Moheseini. Han var på plats i Visby under onsdagen för att presentera projektet Power to gas under ett seminarium i Region Gotlands lokaler på Visborg.

I och med projektet kan Gotland bli först i Sverige med en power to gas-anlägg­ning där el-överskotts från vindkraft och andra förnybara källor omvandlas till vätgas. Genom att lägga till koldioxid i processen skapas metangas som kan användas som drivmedel för både färjor och bilar.

– Det här är jätteintressant miljömässigt, säger Bertil­ Klintbom som leder projektet från Region Gotlands sida.

I den genomförbarhetsstudie som tagits fram pekas Klintehamn och Visby ut som intressanta platser.

– Varje plats har sina förutsättningar, säger Fazad Moheseini.

Fördelen med Visby är att det finns färdig infrastruktur för biogas samt en närhet till kunderna. I Klintehamn finns en större vindkraftspark vilket möjliggör att anläggningen kan anslutas till parkens ”interna” elnät. Nackdelen med Klintehamn är att det inte finns en befintlig biogasanläggning.

Men enligt Bertil Klintbom ligger det i regionens planer att bygga en biogasanläggning i Klinte även om det inte finns med i någon investeringsplan.

– Vi ska inte slopa Klintehamn men vi kan heller inte vänta i åratal, säger han.

För att kunna få EU-bidrag måste regionen gå in som medfinansiär.

– Regionen kommer förmodligen att gå med på något sätt, men absolut inte stå för hela kostnaden, säger Bertil Klintbom.

Även representanter från Cementa och Geab var på plats för att diskutera möjligheterna. Genom power to gas skulle en stor del av Cementas koldioxidutsläpp kunna minskas.

– Cementa vill vara med och förhoppningsvis bygga en stor anläggning i Slite. Det finns en positiv ton och vi kommer att träffas igen för att ta fram investeringsalternativ, säger Bertil Klintbom.

I början av projektet, som initierades av Swedegas för tre år sedan, tittade man på en pilotanläggning men fokus har nu gått över till en i full skala.

– Det ska vara en riktig fabrik, det finns redan många pilotanläggningar i Europa, säger Tomas Lundkvist, chef för marknad och affärs­utveckling på Swedegas.

På Gotland finns ett överskott av el från vindkraftverk. Ett alternativ till att dra en ny elkabel till fastlandet skulle kunna vara att omvandla el från vindkraftverken till ­biogas.

– Det handlar om att lagra energi, du tar el och gör om det till ett format som går att lagra, säger Tomas Lundkvist.

Power to gas

Tekniken innebär att ­överskottsel från exempelvis vindkraft används för att spjälka vatten till vätgas i elektrolys.

På så sätt kan energi från vindkraft lagras för användning i ett senare skede.

I Swedegasprojektet är tanken att vätgasen i ett ­andra steg ska reagera med koldioxid och bilda metan, som kan användas som ­fordonsdrivmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!