Förra veckan påbörjades asfalteringen av den förstörda motorbanan och den 16 april öppnas banan åter efter nära åtta månaders dvala. Då inleds säsongen med allmänhetens körning och den 20 april ska polisen testa den nya asfalten med cirka 50 motorcyklar som har sin traditionella vårträning.
– Det känns otroligt bra. Stammisarna hurrar över att de får komma tillbaka, säger Gotland Rings ägare, Alec Arho Havrén.
LÄS OCKSÅ: "Det här är en katastrof för oss"
Det var i slutet av september förra året som ett av vindkraftverken på området började brinna. Efter att branden var släckt, lämnades verket osäkrat vilket ledde till oljeutsläpp på banan. Asfalten totalförstördes på stora delar av banan närmast vindkraftverket.
– Jag blev förstås chockad över en sådan överraskande skada. Det känns märkligt att ett vindkraftverk kan skapa så stora miljöskador, säger han.
Sedan dess har Alec Arho Havrén varit i en tvist med vindkraftsverkets ägare och dess försäkringsbolag som, enligt Alec, menar att ingen miljö- eller asfaltskada har skett. En stämningsansökan ska nu lämnas in till Miljö- och markdomstolen i Nacka, där Gotland Ring AB yrkar på att vindkraftsägaren ska betala omkring sju miljoner kronor i skadestånd avseende sakskada, samt ungefär fyra miljoner kronor för förlorade intäkter.
– Förutom sakskadan, saneringen och analyser av asfalten så har vi förlorade intäkter, eftersom vi har hållit stängt sedan i augusti, säger han och fortsätter:
– Det är en oändlig process att städa efter dem. Förutom oljan hittar vi glasfiber överallt.
Under hösten fick de ställa in flera bokningar, till exempel testprogram för elbilar – som tillhör motorbanans viktigaste kunder.
– Vi har tappat en stor del intäkter och kunder på grund av osäkerheten med kompensationen för skadan. Vi får hoppas att vi kan få tillbaka dem, säger han.
LÄS OCKSÅ: "Nästa steg är stämning i tingsrätten"
Nu väntar en rättsprecess som kan dra ut på tiden. Men Alec Arho Havrén har inte låtit sig sänkas av vindkraftsolyckan, utan ser ljust på framtiden och har stora visioner. En plan är att utveckla banans sydslinga, vilket skulle göra Gotland Ring till världens längsta motorbana med modern standard. Inom sydslingan vill han bygga en pilotanläggning för hans uppfinnig "Smart energy road and traffic system", som tar vara på bland annat sol och vind och på så sätt alstrar energi. Dessutom planerar han att bygga ett "Eco resort" med övernattningsmöjligheter, och redan i maj påbörjas arbetet med att bygga en tennisbana med artificiellt grus som inte kräver någon bevattning.
– Nu är vi på banan igen med flera långsiktiga planer, säger Alec Arho Havrén optimistiskt.