När vd Håkan Johansson i dag välkomnar ägarfamiljen Nilsson och övriga aktieägare har han ett rekordår i ryggen.
– Vi gör det starkaste resultatet någonsin i koncernen, säger han och berättar att vinsten efter finansnetto landar på 508 miljoner kronor.
Familjen Nilsson, med pappa Eric D. i spetsen, äger i dag aktier till ett värde av nära två miljarder kronor. Trots ett mycket starkt resultat ökas aktieutdelningen bara från 6,40 till 7 kronor per aktie.
– Policyn är att behålla pengar för att investera i nya fartyg, säger Håkan Johansson.
Under en treårsperiod investerar Rederi AB Gotland tre miljarder kronor i de två nya LNG-drivna gasfärjorna M/S Visborg och M/S Thjelvar. De ligger just nu på GSI-varvet i Kina – rejält försenade. Förhoppningen var att ha det första fartyget, M/S Visborg, i drift redan till sommaren. Så blev det inte. Förseningen kommer att kosta varvet miljonsummor och ge Gotlandsbolaget ett lägre pris.
– Det utgår ett bötesbelopp på förseningen, men vi har ökade kostnader med mycket folk på plats, säger Håkan Johansson som inte vill avslöja detaljerna i avtalet och nivån på böterna.
Han hoppas ha det första fartyget i drift under hösten, efter att det först har visats i Visby hamn för allmänheten.
– Man kommer få chans att ta del av fartyget, absolut. Det blir ett stort lyft för Gotland, miljömässigt och kapacitet på bildäck, säger Håkan Johansson.
Tillsammans med dagens två stora färjor M/S Visby och M/S Gotland, som båda behålls i Gotlandstrafiken, ökas den totala kapaciteten med 16 procent jämfört med hur turlistan ser ut i dag. Men i avtalet med staten finns bara ett av de båda nybyggena med. Håkan Johansson hoppas på sikt kunna utveckla trafiken med alla fyra fartygen, inte bara mellan Oskarshamn, Västervik och Nynäshamn. Helsingfors, Mariehamn eller Tyskland skulle vara möjliga destinationer.
– Det är spännande alternativ, men för de närmaste åren ligger vårt fokus på att utveckla och miljöväxla Gotlandstrafiken, säger Håkan Johansson.
Men från flera håll har kritik kommit att priserna på dagens Gotlandstrafik har blivit för höga. Differentierade priser gör att biljetterna i dag varierar mellan 95 och 549 kronor. I fjol somras, mitt under brinnande högsäsong, gick båtarna ändå inte fulla och jämfört med sommaren 2016, då Gotlandsbåten också trafikerade Östersjön, tappade färjetrafiken till Gotland totalt drygt 23 000 passagerare 2017. Här är Håkan Johansson självkritisk.
– Vi måste bli bättre på att tydliggöra för kunderna hur de själva kan påverka sin egen kostnad. Vi kommer att jobba med kampanjer för att visa hur man kan få ner priset. Men hur lågt vi än sätter priset kommer vi inte att få fullbelagt på de mindre attraktiva avgångstiderna, säger han.
Frågan om vägpriser har blossat upp och blivit en valfråga. Liberalerna på Gotland driver, med stöd av partiet på riksnivå, tillsammans med Vänsterpartiet lokalt kravet att färjan ska likställas med en landsväg.
– Vi har ett snittpris på 240 kronor. Det är inte dyrare att åka till Gotland än att ta tåget till Norrköping, säger Håkan Johansson.
Han varnar för kravet på vägpriser, som han menar kan stå Gotland dyrt i form av minskat antal turister.
– Risken med vägpriser, som jag uppfattar handlar om att ändra prisintervallet till ett fast enhetspris, är att trycket på de mindre attraktiva avgångarna minskar. Jag tror att vi då skulle göra det svårare att resa till Gotland och att vi skulle få färre besökare, säger han.
Avtalet med staten löper till år 2027. Efter GA:s granskning av Gotlandsbolaget förra året slog dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson fast att frågan om statligt ägda färjor ska utredas på nytt, en utredning som Håkan Johansson välkomnar.
– Ju mer staten kan om trafiken, desto bättre blir de på att upphandla. Nästa upphandling kommer att ske i full konkurrens och med alternativet att staten själva står för trafiken. Det är bra, konkurrens är nyttigt, säger han.
Bygget av Gotlandsbolagets två gasfärjor tror Håkan Johansson kommer att följas av ytterligare miljöomställda båtar.
– Tittar vi runt hörnet till nästa upphandling måste vi ha fler fartyg med lägre koldioxidutsläpp, säger han.
Trots rekordresultat finns flera motgångar som har kostat Gotlandsbolaget enorma summor. Rederiets komplicerade affärer med tankfartyg har varit föremål för flera rättsliga tvister med Skatteverket. Efter en dom i kammarrätten höjs i år rederiets skatt med 57 miljoner kronor. Bolaget har begärt prövningstillstånd i högsta förvaltningsdomstolen, men riskerar att få betala nästan lika mycket i skatt för inkomståret 2015.
Gotlandsbolaget förlorade också skärgårdstrafiken i Stockholm och får inte heller vara med i upphandlingen, eftersom de inte uppfyller kraven. Istället för planerade tolv år tvingas de efter bara tre år lämna den trafiken.
– Det är förluster i miljonnivå, det kan jag bekräfta, säger Håkan Johansson som inte vill kommentera affärerna ytterligare.
Dagens bolagsstämma blir Håkan Johanssons sjunde som vd och han räknar med frågor från aktieägarna.
– Jag går till stämman med skräckblandad förtjusning med många saker att hålla reda på.
– Men i år går det lättare än tidigare, vi är de som investerar allra mest i Gotlandstrafiken, säger han.