Gotlänningen om segern: "Känns väldigt stort"

Fabian Olli Johanson tog under måndagskvällen hem segern i tävlingen "Årets unga kock". Nu ska han tillsammans med sin flickvän vara med och starta upp en restaurang i Italien.

Fabian Olli Johanson i samband med att han förberedde sig inför tävlingen "Årets unga kock" i fjol.

Fabian Olli Johanson i samband med att han förberedde sig inför tävlingen "Årets unga kock" i fjol.

Foto: Nils Stahle

ÅRETS UNGA KOCK2019-02-26 08:41

Fabian Olli Johanson, 22 år, är en av Gotlands största talanger inom restaurangvärlden. Nu har han prisats som "Årets unga kock" i Sverige och kommer i september att få tävla i världsfinalen i Calgary i Kanada. Prisutdelningen var under måndagskvällen.

Helagotland.se fick en pratstund med honom innan han tidigt på tisdagsmorgonen skulle vara med i Nyhetsmorgon i TV4.

– Det här känns verkligen jättebra. För mig individuellt är det här väldigt stort och jag lägger stor vikt i den här segern. Det är en internationell tävling för väldigt ambitiösa kockar. Det är en häftig grej, säger Fabian Olli Johanson.

Vad var det som gjorde att du tog hem segern?

– Jag hade jämnast meny och det är alltid viktigt. Sedan fokuserade jag på rätt saker i år och tog lärdom av när jag var med i fjol. Det som är relevant är alltid att smakerna ska gå först och sedan går kanske utseendet lite i andra hand. Även om det förstås också är viktigt, säger Fabian Olli Johanson.

LÄS MER: Gotlänning vann "Årets unga kock"

I finalen slutade gotländskan Hanna Lukowiesky på en tredjeplats. Därmed håller sig Gotland i topp i det kulinariska Sverige.

–  Ja, Gotland står sig högt och jag tycker att vi har gjort det länge. Det finns en bra restaurangskola på ön, vi har väldigt många bra restauranger här och det finns ännu fler restauranger på sommaren. Det gör att alla som vill kan få jobb inom restaurang och det tror jag är viktigt, säger Fabian Olli Johanson.

Han kommer om en månad åka ner till Italien och starta upp en restaurang tillsammans med flickvännen Amanda Lydahl. Den nya restaurangen kommer att ligga på vingården Terreno i Toscana i norra Italien.

– I vår och sommar blir det Italien och sedan ser man mig säkert något på restaurang Rot i Norrlanda något framöver. Först blir det Italien och få vara med och bygga upp den nya restaurangen där under fem månader. Den håller på att byggas nu och det känns väldigt roligt. Det blir en lite mindre restaurangverksamhet, säger Fabian Olli Johanson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!