Här öppnar stjärnkocken sin första restaurang på Gotland

Luqaz Ottosson, som vunnit pris som Årets eko-kock och gått till final i Årets kock, öppnar en ny restaurang på ön. "Man ska kunna åka hit om man vill äta riktigt bra mat", säger han.

30 maj 2017 11:56

Luqaz Ottosson, 30 år, har tidigare vunnit pris som Årets Eko-kock och gått till final i tävlingen Årets kock. Han har under flera år bott på Gotland och arbetat på krogar som bland annat 50 Kvadrat, Fabriken Furillen och Lilla Bjers gårdskrog.

– Fredrik Malmstedt drev 50 Kvadrat och av honom lärde jag mig väldigt mycket om kött, på Furillen lärde jag mig om hur man bygger upp en plats och på Lilla Bjers gårdskrog fick jag lära mig mer om grönsakerna. Kockar kan inte så mycket om själva odlandet av grönsaker, säger Luqaz Ottosson.

Nu är det klart att Luqaz Ottosson kommer att öppna en alldeles egen restaurang på Gotland. Den nya restaurangen kommer att ligga i Norrlanda och öppnar 10 juli. Men det är först nästa år som den verkliga restaurangen kommer att finnas på plats. Då kommer den att ligga i en lada intill glasstudion Big Pink som ligger i anslutning till den nya restaurangen.

– Det är en del tillstånd som vi väntar på att få klart. Vi hade först inte tänkt börja redan i sommar, men nu blir det i sommar, en restaurang med utekök. Vi kör en lättare lunch och så middag på kvällen med plats för 12 gäster, säger Luqaz Ottosson.

Luqaz Ottosson säger att fokus ska ligga på samarbete.

– Jag kommer att ha bord och stolar från gotländska byggare, tallrikar från gotländska keramiker, handblåst glas och lite annat. Vi har så mycket bra på Gotland och det vill jag lyfta fram, säger Luqaz Ottosson.

I matväg kommer det även där att vara fokus på Gotland och i köket kommer han att ha med sig kompisen Fabian Olli Johansson som tidigare arbetat på Lilla Bjers gårdskrog.

– Jag kommer att köra gotländska råvaror och sådant som jag tycker är bra. Jag har tidigare fokuserat mycket på ekologiskt och det kommer jag fortsätta göra. Men samtidigt har jag ibland känt mig lite låst, så jag kommer även att välja icke-ekologiska produkter från personer som jag tycker tar väl hand om sina djur och råvaror, säger Luqaz Ottosson.

Tänker du dig att det ska vara en riktig finkrog?

– Jag har inte som mål att vinna en massa priser. Det här ska vara en restaurang som man vill åka till för att äta riktigt god mat. Folk ska veta att det ligger en bra restaurang ute i Norrlanda, säger Luqaz Ottosson.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid