Gotland är näst sämsta kommun i landet när det gäller hur många personer som går vidare till högskola direkt efter att ha tagit gymnasieexamen. År 2018 var det endast 6,1 procent av öns gymnasieelever som sökte sig till högre utbildning direkt efter studenten.
– Att vi har en stark arbetsmarknad spelar in, att det går att börja jobba direkt efter gymnasiet. Sedan har vi också en utmaning med ö-läget. Utbildningen man vill gå kanske varken finns här eller går att läsa på distans, och då avvaktar man med att söka eftersom det är ett stort steg att flytta från ön, säger Hanna Karlsson, chef för arbetsmarknadsenheten inom Region Gotland.
En annan bidragande del är socioekonomiska faktorer, att Gotland har lägre utbildningsnivå jämfört med riket.
– Vi vet att social bakgrund, till exempel föräldrars utbildningsnivå spelar roll för om barnen väljer att gå en högre utbildning eller inte, säger Hanna Karlsson.
För första gången sedan 2013 har Uppsala universitet Campus Gotland ett minskat söktryck till höstterminen.
– När arbetslösheten är låg får det alltid den här effekten. Ett annat skäl är att det är rätt små årskullar som gått ut gymnasiet. Men vi brukar ha is i magen fram tills terminen börjar, det är först då vi vet hur många som faktiskt börjar, säger Olle Jansson, rektorsråd.
Att unga i många fall väljer att flytta från Gotland, är enligt Olle Jansson också en stor utmaning.
– Min känsla är att väldigt få går direkt till fortsatta studier från gymnasiet utan de vill jobba eller resa först. Vi har också en stor grupp som flyttar från ön. Om vi skulle koka ner Gotlands utmaningar till en är det att vi behöver få hit fler i arbetsför ålder. Om Gotland fick fler att stanna kvar skulle vi över tid lösa den problematiken, säger han.
Hanna Karlsson tror att en del av lösningen är att tidigt få barn och unga i skolan att se kopplingen mellan utbildning och arbetsliv, men säger också att det tar tid att ändra strukturer.
– Att lägre andel går vidare till högre utbildning är strukturer vi ser i glesbygder överlag. Det tar tid att ändra inställning men vi måste hitta sätt att jobba tätare ihop med näringslivet. Det är viktigt att elever tidigt i skolan får kopplingar till arbetslivet och får förebilder inom olika yrken.