Videon är inte längre tillgänglig
– Jag är mycket förvånad och beklämd över beskedet som vice statsminister Åsa Romson å regeringens vägnar meddelade i dag. Att man fem över tolv för in nya politiska och särintressestyrda saker i en oberoende domstolsprocess gör att jag starkt ifrågasätter rättssäkerheten helt enkelt, säger Daniel Juvel, vd för SMA Mineral.
SMA:s åsikt är att det inte finns något SU-krav att den här marktypen ska skyddas på Gotland och det finns gott om alternativa områden att skydda istället.
– Det kommer en domstolsprocess och vår bedömning är att vi kan bedriva vår verksamhet i samklang med Natura 2000 och med vattnet. Det är ett viktigt budskap till våra kunder och våra medarbetare.
LÄS OCKSÅ: BJÖRN jANSSON LÄTTAD EFTER BESLUTET
Daniel Juvel anser att staten bryter det kontrakt som ingicks 1998, när SMA startade sin verksamhet på Gotland.
– Staten krävde att vi i princip skulle skänka 1 200 ha mark till staten, vilket vi gjorde. Det var en naturvårdskompensation som skulle vara tillräcklig för vår framtida verksamhet på Stucks, mark som i dag är Natura 2000 kring Bästeträsk, säger Daniel Juvel.
Han är dock inte uppgiven efter dagens besked.
– Vi ger inte upp det här slaget!
Eva Feldt, kommunikationschef Nordkalk:
– Vi är självklart väldigt besvikna i dag, vi hade sett fram emot ett beslut som hade gett utrymme får både en bevarad kalkindustri och skydd av värdefull natur. Vi ser att det hade varit fullt möjligt.
Nordkalk kommer att analysera regeringens beslut och vilka konsekvenser det egentligen får innan man beslutar hur man ska gå vidare.
– Men det här innebär att våra förhandlingar i Mark- och miljööverdomstolen kommer att återupptas igen. Vi kommer att fokusera på den dagliga verksamheten och se fram emot att domstolsförhandlingarna återupptas igen, fortsätter Eva Feldt.
LÄS LIVERAPPORTEN FRÅN PRESSKONFERENSEN
Cementas verksamhet berörs inte av regeringens beslut.
– Men jag tycker att det är olyckligt att man inte lyckats hitta en samexistens mellan industrin och naturvärdena, säger Per Ole Morken, vd för Cementa.
Han berättar att Cementa just nu inventerar sina egna områden.
– Vår utgångspunkt är att vi vill se en samexistens, vilket jag tror är möjligt för vårt område på File Hajdar. Jag tycker att det var lite tveksamt det Åsa Romson sa på slutet om att inga andra beslut om större områden som ska in i art- och habitatskyddet kommer att tas. Jag vet inte riktigt vad det innebär, säger Per Ole Morken.