KLART: Då öppnar branddrabbade Ica-butiken

För snart ett år sedan drabbades Ica Nära i Roma av en brand som förstörde i stort sett hela butiken. Efter månader av renovering blir det nu en av landets modernaste matbutiker som öppnar på nytt.

31 mars 2019 10:43

Det var natten mot den 12 maj förra året som larmet gick om att det brann i Ica-butiken i Roma. Varor och inventarier för stora värden förstördes och hela lokalen skadades svårt av rök och sot. Efteråt visade det sig att branden startat i en kylanläggning i butikens bakre del, där ett elfel uppstått.

Butikschefen Tomas Walfridsson kunde åtminstone glädja sig åt att ingen försökt bränna ner hans butik. Redan ett par dagar efter butiksbranden bestämdes att man skulle öppna en provisorisk butik under den tid som den branddrabbade lokalen sanerades. Extra bråttom blev det givetvis då den lukrativa sommarsäsongen bara var veckor bort. Den tillfälliga butiken öppnade i form av ett stort tält inne på sockerbrukets område i Roma. Fram tills nu har butiken varit öppen där, men måndagen den 15 april är det så dags för nyöppning av den ordinarie butiken i Roma.

– Egentligen är det inte en renovering vi gjort här, utan en hel nyetablering av en butik i ett befintligt skal. Under den här tiden har det varit som att köpa en hel Ica-butik från grunden. Från gem till kylanläggningar, säger butikschef Tomas Walfridsson när GT besöker butiken, där kablar håller på att dras fram och torrvaror redan står uppackade på hyllorna.

Den nya butiken har fått en total genomgång med nya ytskikt och kabeldragningar, nya kassor och annan utrustning. Lokalen har byggts ut med 70 kvadratmeter, varav 20 är ny yta i butiken och resten kyllager. Det enda som inte blev totalförstört i branden var personalutrymmena som är avskilda med en tegelvägg från resten av butiken. Den nya butiken blir rymligare med bredare gångar och fler hyllmeter, och man satsar också mer på färskvaror.

– Butiken är supermodern. Det blir både Gotlands och Sveriges fräschaste Ica-butik, med stora vinster i miljön, säger Tomas Walfridsson.

Vad branden och dess konsekvenser egentligen har kostat är det ännu för tidigt att svara på, menar Tomas Walfridsson.

– Vi har en 24 månaders stilleståndsförsäkring, och jag har egentligen ingen aning om hur detaljerna blir förrän boksluten slås igen i maj 2020. Vi får se vad som spiller över på mig och vad som hamnar på försäkringsbolagen.

Vid en brand i en Ica-butik landar det stora stora ansvaret i knäet på den enskilde handlaren, och man räddas inte uppifrån av Ica, säger Tomas Walfridsson.

– Vi har en projektledare från Ica som hjälper till nu. Vad gäller skador på lokalen så hamnar en del på fastighetsägaren. Men ekonomin styr ju allting och otroligt mycket hamnar på mig som handlare. Så en oro finns alltid. Riktigt gott sover jag inte om nätterna än.

Stora delar av butiken blev utbränd efter branden. Ica har från centralt håll ställt kravet att inga bilder får visas inifrån den brandskade lokalen.

– Nej, livsmedel och katastrof är aldrig en kombination som Ica vill visa utåt, säger Tomas Walfridsson.

Han glädjer sig åt att den temporära tältbutiken vid sockerbruket har fortsatt att locka kunder.

– Folk har kommit dit, och det tyder på en enormt stark kundkrets som verkligen bryr sig om bygden. Normalt omsätter vi runt 45 miljoner kronor på ett år, och i tältet har vi omsatt 60-65 procent av det.

Han ger också en eloge till konkurrenten Coop i Roma.

– Dagen efter branden bad jag Elin på Coop att skruva igång alla kranar de hade. Vi är väldigt glada att Coop funnits och kunnat bevara köpbeteendet i Roma, så att folk inte släppt rutinen att handla i Roma, säger Tomas Walfridsson.

Nu i dagarna pågår de sista arbetena i den omgjorda butiken. Nypremiär blir det måndagen den 15 april. Tältbutiken vid sockerbruket stänger lördagen den 13 april, och under söndagen görs den sista flytten av färskvaror till den ordinarie butiken.

Så jobbar vi med nyheter
Dennis Pettersson