KLART: Gotlandsprojektet säljs till fastlandet

Tom Tits Experiment i Södertälje ska köpa och utveckla Fenomenalens koncept ”Planetskötaren”. ”Jag är supernöjd och glad att det lever vidare”, säger verksamhetsledaren för Fenomenalen.

21 mars 2019 16:39

Vetenskapsmuséet Tom Tits Experiment får nästan 300 000 kronor i stöd från Sida för att fortsätta samt utveckla Fenomenalens arbete Planetskötaren. Projektet utbildar barn och unga i FN:s globala mål.

– Jag är supernöjd och glad att det lever vidare. Det är ett bra betyg till oss att vi kan göra bra saker trots att vi har begränsade resurser, säger Lisa Berg, verksamhetsledare för Fenomenalen.

Fenomenalen säljer delar av konceptet till Tom Tits, men det är oklart hur mycket pengar Fenomenalen får.

Idén till Planetskötaren kom när Lisa Berg och hennes kollega besökte en konferens om utbildning och de globala målen för hållbar utveckling.

– Jag började tänka på vad vi kan göra och kom fram till att vi kan utbilda barn till planetskötare. Det handlar inte i första hand om sopsortering eller avfallshantering utan snarare om ekonomisk och social hållbarhet som utbildning och jämställdhet, säger hon.

Det resulterade i boken ”Vi har bara en”, en hållbarhetsfest med inbjudna experter och ett samarbete med Gotlands Allehanda där experiment riktat till barn och föräldrar med koppling till de globala målen publicerades. Nu ska Tom Tits utveckla Fenomenalens satsning genom att samarbete med deras lokaltidning och genom att trycka upp kampanjen i bokform och dela ut till skolklasser.

– Det är viktigt att vi kan känna att vi kan påverka även om vi är små. Det gäller oss som individer med, att vi kan gå före och visa vägen, säger Lisa Berg.

Så jobbar vi med nyheter
Cecilia Thomsson