Klart: Här är flygbolaget som ska säkra linje till ön

Statens upphandling av de samhällsviktiga flyglinjerna i landet, där Visby ingår, är nu klar. Här är flygbolaget som ska säkra trafiken under coronapandemin.

17 april 2020 18:34

Flygtrafiken till Norrland och Gotland under coronakrisen är säkrad. Det svenska flygbolaget Amapola vann Trafikverkets upphandling och kommer att trafikera linjerna vardagar och söndagar, uppger myndigheten.

– Därmed säkrar man möjligheterna att bedriva samhällskritiska transporter, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon till TT.

Enligt det nya avtalet, som kan förlängas månadsvis till och med september 2020, ges flygbolaget möjlighet att trafikera linjerna från och med nästa vecka. Amapola vann upphandlingen före fyra andra flygoperatörer, däribland SAS.

– Det här var det mest fördelaktiga anbudet utifrån en gemensam bedömning. Det var både det mest prisvärda och förmånliga, säger Lena Erixon.

– Och de har tagit hela flygtilldelningen, till de sju orterna i norra Sverige och Visby, fortsätter hon.

 

Med två flygplan, som båda rymmer runt 50 personer, kommer Amapola nu att flyga från Arlanda till Visby, Sundsvall, Örnsköldsvik, Östersund samt Umeå, Skellefteå, Luleå och Kiruna.

– Det innebär att det kommer att gå flygplan varje vardag och söndag, säger Erixon.

 

Trafikverket fick i början av april i uppdrag av regeringen att säkra regelbunden flygtrafik till Norrland och Gotland med anledning av coronavirusets spridning, som har fått stora konsekvenser för flygindustrin med passagerarbortfall och inställda flyglinjer.

I de samhällsviktiga flygtransporterna ingår bland annat möjligheten att kunna transportera prover från vården.

 

Amapola Flyg AB kan sägas vara en nygammal aktör på Visby flygplats. Fram till i höstas var det Amapola som hade hand om Postnords flygtransport av brev till och från Gotland. Varje kväll lyfter ett plan från Visby som kör brevposten till Arlanda och samma plan vänder tillbaka till Gotland på morgonen med brev från fastlandet. Detta avtal förlorade Amapola i höstas, och det togs istället över av det schweiziska flygbolaget Zimex Aviation. 

 

Amapola Flyg, som nu alltså ska köra bland annat Visby-Arlanda, har 14 stycken Fokker 50-flygplan i sin flotta, varav tre är passagerarflygplan. Redan under fredagen hade Amapola på sin hemsida öppnat för bokningar av flygresor på linjen Visby-Arlanda. Vid en snabb titt är det dock inte biljetter till några fyndpriser. Den billigaste, ej ombokningsbara biljetten, kostar 2995 kronor för en enkeltur Visby-Arlanda.

Men resenärer kan åtminstone få förtäring ombord, "i form av frukostmacka eller gofika tillsammans med dryck", skriver Amapola på sin hemsida. Bolaget skriver också att coronaviruset inte ska kunna överleva i planens ventilationssystem i kabinen ombord. Bokningen är just nu öppen fram till den 17 maj.

 

Vid sidan av Amapola flyger i dagsläget SAS från Visby flygplats med en vändande tur per dag. Flygbolaget Bra har sedan tidigare helt pausat sin flygtrafik i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter