Under fredagen blev det klart att Swedish Match menar allvar med sina satsningar på Gotland. Under 2018 köpte bolaget Gotlandssnus och nu har man även köpt den fastighet som Gotlandssnus i dagsläget hyr vid det gamla sockerbruket i Roma.
– Det är den första stora aktiviteten sedan förvärvet, vilket är jätteroligt och följer vår plan och intention som vi haft från början. Nu kan vi sätta igång och börja gasa, säger Henrik Jakobsson, vd för Gotlandssnus.
Förutom den byggnad som i dagsläget används av Gotlandssnus har man även förvärvat flera byggnader och utökat fastigheten.
– Det här känns som ett jätteroligt steg, nu äger vi fastigheten och kan utveckla den som vi vill framöver och se till att skapa möjligheterna för att gasa som Henrik säger, berättar Joakim Tilly, Europachef på Swedish Match.
Sedan 2014 har Henrik Jakobssons vision med Gotlandssnus varit att bli det största industriföretaget på ön. Dit är det såklart en bra bit att gå. Men tydligt är att man från Swedish Matchs sida vill satsa på Gotland. Under 2019 har man utökat personalstyrkan med tio personer och tio till är planerade under 2020.
– Det är mycket kvar, 2020 kommer vi vara omkring 60 anställda, och vi måste ju upp i ett par hundra för att vara störst. Vi säger inte att det kommer att hända i närtid, men det är en kul vision att ha och det säger en hel del om vilken vilja vi har med Gotland, säger Joakim Tilly.
Det är tydliga Gotlandssnusprodukter som fortsatt kommer stå för huvuddelen av tillverkningen på ön, men man börjar även lyfta in stödproduktion av andra varumärken till Gotland i takt med att företaget växer.
– Vi kommer att flytta en del av vår produktion hit. Vi är helt trygga med att lägga produktionen här av en av våra viktigare produkter faktiskt, säger Joakim Tilly.
Många av lokalerna som man nu förvärvat behöver en hel del renovering innan de kan användas. Men det kommer inte bli något som kommer synas betydligt utåt.
– Det är en fantastisk industrimiljö här, så vi vill absolut inte göra något utseendemässigt. Utsidan ska se industriell ut, men självklart behöver det renoveras inuti och göras livsmedelsgodkänt, säger Henrik Jakobsson.
Först ut i arbetet som nya fastighetsägare är att utveckla området till att bli mer hållbart.
– Vi kommer titta på värmeförsörjning och kommer fokusera på att försöka få den här platsen så självförsörjande som möjligt, säger Henrik Jakobsson.