Krögare kreativa för att klara coronakris

Nu tvingas allt fler företag ta till kreativa lösningar. Ät och betala nu men ät gratis igen i höst, är ett sätt att klara coronakrisen.

21 mars 2020 08:03

VÄGEN UR KRISEN

Trots att få gotlänningar hittills konstaterats smittade av coronaviruset drabbar det näringslivet hårt. Några av de företag som just nu har det tufft är öns restauranger och caféer.

– Förra helgen förlorade Munkkällaren 50 000 kronor, och vi har lika mycket personal den här helgen, säger Lennart "Lenta" Rosenlund och berättar att han kommer att ha öppet.

Han hoppas att alla som känner symtom på sjukdom stannar hemma, men tar till kreativa lösningar för att alla andra ska kunna gå ut och äta.

– Jag har köpt in engångsservetter med handsprit för 150 000 kronor. Gäster som anländer handtvättas med sprit direkt i entrén, säger Lennart "Lenta" Rosenlund och berättar att de gäster som vill kan få låna någon av de två nyinköpta febertermometrarna som enkelt mäter kroppstemperaturen i pannan.

Munkkällaren är en av de restauranger på ön som just nu ger rabatt på hämtmat. Matgäster som äter på krogen får ett presentkort på samma summa som maten kostade, att utnyttja i höst.

På Fiket i Burgsvik känner man stort stöd för att fortsätta hålla öppet, och införde i veckan möjlighet att stötta genom att köpa presentkort.

Fiket har fem anställda, men antalet gäster har på en vecka halverats.

– Det är väldigt tufft och det är möjligt att vi får stänga i veckorna. Omsättningen är nere i hälften, men vi tänker att det kommer ner folk till påsk, säger Björn Simonsson.

Känner du till fler goda exempel på hur andra klarar krisen? Hör av dig till reportern.

Så jobbar vi med nyheter
Henrik Radhe