Krögarna redo för årets stressigaste arbetsvecka

Det tycks som att Almedalsdrycken nummer ett –rosé –håller på att bli utbytt mot den nya trenden – bubbel. Till drycken ska det serveras hållbart producerad mat, om Almedalsgästerna får bestämma.

29 juni 2018 11:00

Mellan de politiska talen och samhällsviktiga seminarier ska 40 000 Almedalsbesökare fylla magen och fukta strupen. Det betyder att det är knökfullt vid vartenda matbord i stan och framför barerna trängs törstiga gäster.

– Det är så mycket som går att få att göra på en restaurang och det är inte i närheten av de andra veckorna, säger Robin Olsson, restaurangchef och driftansvarig på Donners brasserie, och konstaterar:

– Även om vi har fullt andra dagar också, så är det här ett helt annat slags fullt.

På Wisby strand pågår förberedelserna inför årets mest hektiska och viktiga vecka. André Persson som är driftsansvarig för restaurang och event har fullt upp. Samtidigt som han har möten äter han en tallrik makaroner och köttbullar till lunch.

– Det är extremt mycket att göra. Vi märker i alla fall inte av någon minskning, säger han mellan tuggorna.

Varje dag serveras luncher och middagar till upp emot 250 gäster samtidigt. Extrapersonal förstärker köket, baren, serveringen och cateringen.

– Det är jätteroligt, men det är mycket som ska klaffa.

Under den kommande veckan blir stämningen något speciell och inte riktigt som andra juliveckor. Alla krögare är rörande överens om att Almedalsgästerna är av det skötsamma slaget.

– Det är mycket samtal, beslut och möten både under lunch och middag. Det är en härlig stämning, säger Mats Henningsson, som driver både Italienaren och Vinäger.

Även Robin Olsson märker att samtalen är något annorlunda än andra kvällar.

– Det är konstant diskussion. Vårt ställe har framförallt blivit ett litet nav för minglet. Vi är den första restaurangen som de ser när de kommer upp från Almedalen. Vi är ett stopp för många och står man på vår uteservering ser man vilka som rör sig på gatan, säger han.

Att det sker många viktiga konversationer samhällstoppar emellan märker Sophia Lindell, food and beverage manager på Clarion hotel Wisby och Kitchen & Table.

– Det är extremt hög efterfrågan på chambre séparée. Många har privata och hemliga samtal med förhandlingar, säger hon.

Under just Almedalsveckan har hon märkt att ovanligt många av deras gäster vill veta vad som läggs på deras tallrikar. Det ska vara ekologiska varor och hållbart fångad fisk.

– Det finns ett stort miljötänk, säger hon.

Samma trend har Mats Henningsson sett.

– Efterfrågan på närodlade grönsaker och gotländskt kött blir större och större. På vinäger är vi 85 procent ekologiska, säger han.

Det säljs mycket alkoholfritt i barerna under veckan, men det blir också många vinglas. Det går dock att ana en svag förskjutning från den klassiska Almedalsdrycken rosé till mousserande vin.

– Rosétrenden har väl gått över litegrann. För vår del är det en del cocktails, högkvalitativa viner, bubbel och mycket öl från lokala bryggerier, säger Mats Henningsson.

André Persson ser samma sak, att rosévinet särställning kan vara hotad.

– Det är mycket rosé, bubbel och öl, men man märker att roséet har gått ner lite.

Sophia Lindell och hennes kollegor serverar mängder av plockmat som passar till Almedalens mingelstämning och i glasen ratas de mest avancerade drinkarna för klassiska val.

– Det blir en hel del öl och vin, säger hon.

Alla beskriver Almedalsveckan som en mycket speciell jobbvecka, omgärdad av minutiös planering. För Robin Olsson startar arbetsdagarna klockan 07 och avslutas vid 03-tiden.

– Vi har fullt med kö utanför från öppning till stängning. Det trycket finns inte någon annan vecka, säger han.

Men även om arbetsdagarna blir mer än dubbelt så långa, så tycker Sophia Lindell att det är en av de bästa veckorna att jobba på:

– Den här veckan är speciell så alla är otroligt artiga, trevliga och tillmötesgående. Det är väldigt sällan några störningar. Alla är så öppna och glada.

Så jobbar vi med nyheter
Eleonor Svensson